Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Napriek tomu, že ich zrušili, obedy zadarmo sú opäť politickou témou. Chýba už iba dohoda a peniaze
Zdielať na

Napriek tomu, že ich zrušili, obedy zadarmo sú opäť politickou témou. Chýba už iba dohoda a peniaze

BRATISLAVA / Len pred časom koalícia plošné obedy zadarmo zrušila a po páde vlády je táto téma na stole opäť. S nápadom prišlo hnutie Sme rodina a v bývalej koalície zatiaľ na podpore tohto nápadu nie je zhoda. Okrem iného aj pre finančné náklady vo výške zhruba 140 miliónov eur.

Napriek tomu, že koalícia po zvyšovaní prídavkov, či daňového bonusu plošné obedy zadarmo takpovediac zrušila, predškoláci aj školáci by mohli zrejme od apríla opäť plošne obedovať lacnejšie. Dôvodom majú byť vyššie ceny aj za potraviny, čo mnohým rodinám už od januára zvýšilo ceny stravného pre ich deti. Minimálne SAS už teraz tento návrh odmieta ako predvolebný a populistický. "Je zarážajúce že ho navrhuje minister Krajniak, ktorý bol architektom zmeny na dotácie len pre tých, ktorí skutočne potrebujú obed zadarmo. My nie sme za plošné riešenia," uviedol poslanec za SaS Peterj Cmorej. 

Podľa slov poslankyne zo Sme Rodina Petry Krištufkovej ak je populistické pomáhať rodinám flexibilne, nevie, čo je správne. "S návrhom prišiel Hlas - SD. Sme Rodina vyjadrila návrhu podporu, aj že podporí prvé čítanie. Až následne pani Krištufková sa prebrala, že si tú tému uchopí. Beriem to naozaj ješitne a dôležitý je výsledok," povedal Peter Pellegrini. 

Sme rodina plánuje pokryť 100 percent nákladov na potraviny. A tá najstarší žiaci si niekde za stravu priplatia aj cez 12 eur. Lacnejšie obedy by sa podľa tohto návrhu týkali predškolákov, aj prvého a druhého stupňa základných škôl od apríla. "Ide o to, aby žiaden rodič za suroviny doplácať nemusel a aby školy neboli limitované nekvalitným obedom a mohli si dovoliť ísť do piateho finančného pásma," dodala Krištufková. 

Ako ďalej dodal Robert Fico, až teraz sa spamätali a to, čo zrušili, chcú vrátiť naspäť. "To je také obdobie, keď vás to láka urobiť také populistické jatky z parlamentu a všetko rozdávať. To sme videli aj pred predošlými voľbami. My sa budeme snažiť presvedčiť našich bývalých koaličných partnerov aj súčasných, aby sme sa správali zodpovedne," poznamenal Igor Matovič. 

Je zrejmé, že s termínom blížiacich sa volieb by takýchto návrhov mohlo pribúdať. Pravdou ale je, že štátna kasa nie je nafukovacia a tak bude bývalá koalícia o tomto nápade ešte pred jeho prerokovaním v parlamente diskutovať. Z rozpočtu by totiž obedy zdarma odkrojili 140 miliónov eur. "Jednotlivé kluby navštívim, vysvetlím im to a požiadam o podporu," doplnila Krištufková. Podľa Matoviča majú naplánované na túto tému už naplánované rôzne debaty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy