Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Invalidný dôchodca tvrdí, že ho bez súhlasu prehlásili do inej zdravotnej poisťovne. Teraz má problém u kardiológa
Zdielať na

Invalidný dôchodca tvrdí, že ho bez súhlasu prehlásili do inej zdravotnej poisťovne. Teraz má problém u kardiológa

KOMÁRNO / Január opäť prináša prípady nekalých poisťovacích praktík. Pribúda poistencov, ktorí sa, podľa vlastného vyjadrenia, dostali do inej zdravotnej poisťovne bez svojho vedomia. S prípadmi sa stretávajú všetky zdravotné poisťovne, avšak nie všetci lekári majú zmluvy so všetkými poisťovňami. A to je problém. Polícia v Komárne už začala riešiť takýto prípad ako podvod.

"Môj syn bol poistený v Dôvere, dostali sme papier, že už tam nie je," povedala mama prepoisteného poistenca. Až vďaka kópii tlačiva zistili, že ich syn, invalid, bol prehlásený do Všeobecnej zdravotnej poisťovne ešte v júni, čas prijatia 0 hodín, 0 minút. Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni sa dozvedela, že prestup je platný. Aj keď tvrdia, že ich syn nič nepodpísal.  

"V priebehu januára som zaregistrovala okolo 10 - 15 prípadov, niektorí to zistili u nás, alebo sme to zistili my, že majú inú poisťovňu," informuje všeobecná lekárka Ildikó Papáčková. Nie všetci odborní lekári majú zmluvy so všetkými poisťovňami a syn pani Márie navyše dodnes preukaz poistenca novej poisťovne nedostal. "Syn má lekára, ktorý nemá zmluvu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, že musíme jeden rok tam byť," informuje mama Mária. 

"Každý rok takto zaregistrujeme prechody z jednej poisťovne do druhej teraz je to trošku viac, teraz väčšina tvrdí, že o tom nevedia a nepodpisovali prihlášky," dodáva lekárka Ildikó Papáčková. Ženu, ktorá zmluvu vypisovala, štáb TV JOJ oslovil telefonicky. Poistencov vraj oslovuje na ulici - pred nemocnicou, lekárňami, či železničnou stanicou. "Podnet na prešetrenie prihlášok, ktoré sprostredkovala uvedená zamestnankyňa poisťovne, bol dôsledne preverený. Nebolo zistené žiadne pochybenie," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová. 

Rodina podala trestné oznámenie. "Polícia v Komárne eviduje 10 takýchto oznámení o protiprávnom konaní v súvislosti s prepoisťovaním občanov. V jednom prípade je začaté trestné stíhanie vo veci pre trestný čin podvodu. Na základe stanoviska príslušnej prokuratúry, budeme v týchto prípadoch ďalej konať," povedala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Keď má poistenec podozrenie na podvod, môže sa obrátiť aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ak sa pochybenie nezistí – pravosť podpisu pri prepoistení sa neoveruje – do pôvodnej poisťovne sa môže vrátiť až po roku, podaním prihlášky do 30. septembra. 

Najčítanejšie správy