Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri jadrovej elektrárni bolo počuť silný hluk. Ľudia vybiehali do ulíc
Zdielať na

Pri jadrovej elektrárni bolo počuť silný hluk. Ľudia vybiehali do ulíc

MOCHOVCE / Obyvateľov Vrábeľ a širšieho okolia včera večer vystrašili, ale aj prekvapili zvuky, ktoré sa neustále ozývali. Vyzeralo to akoby nad hlavami a domami ľudí nízko prelietavali lietadlá. Na oblohe ale vidieť nebolo nič. Ukázalo sa, že za všetkým ju spúšťanie 3 bloku atómovej elektrárne. Ľudí ale nahnevalo, že k informáciám o čo ide sa dostali až teraz.

"To bol strašný hukot, ako keď lietadlo pristáva," vyjadrili sa obyvatelia Tajnej. Takéto zvuky sa ozývali od pondelka, 23. januára. Mnohí vybiehali von, aby zistili čo sa deje. "Počul som veľký hukot, tak som išiel do záhrady a pozeral, či sused niečo nerobí, ale sused nemôže rotavátorovať. Je blato," povedal obyvateľ. Zvuky v okolí atómovej elektrárne bolo počuť dva dni po sebe. Obyvatelia ich zaznamenali nielen ráno ale aj poobede. "To vychádzalo z toho lesa a za lesom sú Mochovce," informoval obyvateľ. Počuť ich bolo aj počas nakrúcania reportáže. 

Dnes okolo obeda napokon Slovenské elektrárne informovali, že zvukové efekty idú od nich a sú spojené so spúšťaním tretieho bloku. "Pri postupnom zvyšovaní výkonu reaktora sa skúšajú aj poistné ventily slúžiace na vypustenie pary z progenerátorov," uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková. Obyvatelia takéto zvuky môžu počuť pravidelne pri každej odstávke jadrových blokov. Tento krát to ale bolo iné, silnejšie. "Tento raz sú zvukové efekty dlhšie a to z dôvodu nastavovania a dolaďovanie poistných ventilov o niečo dlhšie," dodala hovorkyňa. Takéto ruchy sa budú okolím ozývať ešte niekoľko nasledujúcich dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy