Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Štát spustil formulár k nájomným bytom, kde môžu ľudia prejaviť nezáväzný záujem
Zdielať na

Štát spustil formulár k nájomným bytom, kde môžu ľudia prejaviť nezáväzný záujem

BRATISLAVA / Ak patríte medzi tých, ktorí sa nevedeli dočkať štátom podporovaného nájomného bývania, tak ste o krok bližšie. Štát spustil formulár, kde môžu záujemcovia prejaviť nezáväzný záujem. V prvý deň na web kliklo až 4-tisíc domácností.

Ak sa prekliknete na webovú stránku nájomného bývania, prvým krokom je overiť si, či spĺňate príjmové kritériá. K dispozícii máte informatívnu kalkulačku, do ktorej zadáte počet osôb v domácnosti, o koľko izbový byt a v ktorej lokalite máte záujem. Druhým krokom je vypísanie registračného formulára, v ktorom uvediete kontaktné informácie a odpoviete na zopár otázok týkajúcich sa napríklad rodinného stavu a čistého príjmu domácnosti. V konečnom dôsledku si agentúra všetky uvedené informácie preverí.  "Agentúra zisťuje jednak nedĺžníctvo, tieto príjmy vyhodnocuje a ešte jedno kritérium treba spomenúť - je znevýhodňujúce, ak má žiadateľ v danom okrese alebo regióne nehnuteľnosť na bývanie. Ten sa potom v poradí posúva na nižšie pozície. Prednosť majú tí, ktorí sú z iného regiónu," opísal predseda predstavenstva agentúry Peter Sekáč.

Agentúra žiadosti vyhodnotí a následne odkomunikuje s investičnými partnermi, aby mohli pokračovať v procesovaní nájomných zmlúv. "Aktuálne dolaďujeme so štátom posledné detaily spolupráce a pokračujeme v našej dlhodobej stratégii výstavby nájomných domov podľa plánu. V najbližších mesiacoch plánujeme začať s výstavbou dvoch bytových domov v Žiline a následne v druhej polovici tohto roka v Nitre,“ povedala vedúca oddelenia korporátnej komunikácie, Kooperativa, Silvia Nosková Illášová. "Oni pokračujú v tomto strategickom nastavení výstavby alebo v príprave týchto bytových domov. Vieme, že to môžu byť bytové domy, ktoré nie sú staršie ako päť rokov od kolaudácie. Do tohto projektu môžu zahrnúť aj hotové bytové domy," doplnil Peter Sekáč.

Ponuka bytov sa má postupne rozširovať. V prvej fáze za jeden a pol miliardy eur má byť postavených zhruba 9-tisíc štátom podporovaných nájomných bytov. "Samosprávy veria štátnemu fondu rozvoja bývania rezortu dopravy, kde využívajú ich peniaze na výstavbu nájomných bytov. Z tohto pohľadu si myslíme, že výstavba štátnych nájomných bytov nebude konkurent klasického nájomného bývania s podporou štátu, ako je to doposiaľ," uviedol ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy