Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hľadá sa termín predčasných volieb. Najviac sa spomína 30. september, Matovič má opäť podmienku
Zdielať na

Hľadá sa termín predčasných volieb. Najviac sa spomína 30. september, Matovič má opäť podmienku

BRATISLAVA / Hľadanie termínu predčasných volieb sa komplikuje. Igor Matovič vyrukoval s podmienkou. Ak majú jeho poslanci zahlasovať za, musí sa, obrazne povedané, zabetónovať volebný systém. A to tým, že by ho nebolo možné meniť 76, ale 90 hlasmi. S požiadavkami na zmeny ústavy prichádzajú aj ďalšie strany. Pripomeňme, že čas na dohodu sa kráti. Ak nepadne do konca januára - vstúpi do hry prezidentka a vymenuje úradnícku vládu.

Jún alebo september. Poslanci OĽaNO vo štvrtok, 19. januára, predpoludním za zatvorenými dverami riešili kedy a za akých podmienok zahlasujú za predčasné voľby.

V OĽaNO robili okolo rokovania tajnosti a spred zatvorených dverí štáb TV JOJ dokonca v istom momente vypoklonkovali. Predsa len ale spoza nich zámer lídra OĽaNO prenikol na verejnosť. Do ústavy chce zábezpeku, aby tí, čo prídu po ňom, nemohli jednoduchou väčšinou zmeniť volebný systém. 

Igor Matovič obhajuje svoj nápad údajným spiknutím a nebezpečenstvo zmeny z jedného na viacero menších volebných systémov demonštruje na príklade Maďarska. Za zmienku stojí, že Viktora Orbána pritom ešte donedávna nazýval priateľom a tiež fakt, že zmenu volebného systému s dôrazom na silu regiónov malo samotné OĽaNO v predvolebnom programe.

Nezostane zrejme iba pri volebnom systéme. Svoje chcú do ústavy dostať aj ďalšie strany - vo štvrtok, 19. januára, preto zvolali pracovné stretnutie. Za ľudí by chcela zakotviť do ústavy špecializovaný trestný súd aj prokuratúru, Sme rodina zas referendum o skrátení volebného obdobia. 

Ak sa aj bývalí partneri nedohodnú, Boris Kollár sa obráti na opozíciu. Žiadna z parlamentných strán totiž nemá dosť hlasov, aby ústavné zmeny blokovala sama. Spoločný postup chce bývalá koalícia doladiť do nedele. Hlasovať o zmene ústavy, ktorá by otvorila cestu k predčasným voľbám, by sa malo na budúci týždeň v utorok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy