Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kauza PKO je spolitizovaná, tvrdí vedenie mesta
Zdielať na

Kauza PKO je spolitizovaná, tvrdí vedenie mesta

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

"Problém je výrazne zneužívaný v politickej rovine, neustálym obviňovaním zástupcov mesta," tvrdí hovorkyňa primátora Szabóová

Primátor Andrej Ďurkovský tak vyšiel v ústrety časti verejnosti, ktorá mala záujem, aby v tejto lokalite zostala zachovaná kultúra a genius loci tohto priestoru. Uvádza to v stanovisku hlavného mesta k PKO hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová ako reakciu na dnešnú tlačovú konferenciu iniciatívy Bratislava otvorene a petičného výboru Za zachovanie PKO.

Ich zástupcovia pred médiami deklarovali, že primátor s časťou poslancov zrušením svojich troch uznesení o PKO prakticky urobili ďalší krok k zbúraniu PKO, čím zmenili prísľub primátora z vlaňajšej jari, že PKO sa búrať nebude.

"Problém je výrazne zneužívaný v politickej rovine, neustálym obviňovaním zástupcov mesta a podsúvaním nepravdivých a skresľujúcich informácií médiám," uvádza Szabóová. Podľa nej kultúrne aktivity sa najmenej 20 rokov budú odohrávať v rovnakej lokalite, pretože zastupiteľstvo schválilo taký dlhý nájom a moderné priestory s kapacitou pre asi 1000 návštevníkov začnú slúžiť najneskôr o päť rokov.

Mesto rokuje s investorom aj o možnom predkupnom práve po uplynutí 20 rokov. Zmluva so súkromnou spoločnosťou zaručuje nielen pevnú čiastku nájomného vo výške 466.480 eur ročne za jeho užívanie pre potreby kultúrno-spoločenského centra, ale aj jej pretrvanie po prípadnom zániku spoločnosti. Cena za prenájom je vraj oveľa výhodnejšia ako bola pri plánovanom prenájme objektu v rámci Eurovei.

"Rozhodnutie poslancov na decembrovom zastupiteľstve dalo bodku za problematikou PKO, preto v januári poslanci pre neaktuálnosť zrušili uznesenia, ktoré súviseli s riešením tejto problematiky," dodáva Szabóová. Na dotknuté územie nábrežia je schválená urbanistická štúdia zóny, ktorá vznikla na základe medzinárodnej súťaže. Mesto získa nový kultúrny stánok v tradičnom priestore tak, aby vyhovoval náročným kritériám návštevníkov.

Bratislavčania podľa Szabóovej dostanú do užívania moderný kultúrny stánok, aký si hlavné mesto zaslúži a budovy v komplexe PKO takým rozhodne nie sú. Mesto vlani uviedlo do prevádzky Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava, ktoré prevezme časť kultúrnych aktivít, k dispozícii bude mať multifunkčnú arénu Zimného štadióna Ondreja Nepelu a je akcionárom v spoločnosti Národné tenisové centrum, takže kultúra v hlavnom meste má dostatok priestorov na svoju realizáciu aj počas realizácie nového moderného kultúrneho objektu na nábreží.

Zdielať na

Najčítanejšie správy