Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zábavná pyrotechnika nie je pre zvieratá až taká zábavná
Zdielať na

Zábavná pyrotechnika nie je pre zvieratá až taká zábavná

PREŠOV / Petardy, ohňostroj a podobná zábavná pyrotechnika. Podľa odborníkov na zvieratá trpia hlavne psy, lebo majú najviac vyvinutý citlivý sluch. Výnimkou ale nie sú ani domáce zvieratá ako napríklad kone, ktoré sú niekedy umiestnené len vo výbehu pod prístreškom.

Vystrelené petardy neďaleko kotercov, v ktorých sú umiestnené odchytené psy. Karanténna stanica v Prešove padla v posledný deň roka 2022 do oka človeku s nekalým úmyslom. Za obete si vybral bezbranné štvornohé zvieratá. "Najviac to prežívajú psíky, lebo zo všetkých zvierat majú najcitlivejší sluch," uviedla Ivana Marcinová, chovateľka a cvičiteľka koní.

Ivana sa zvieratám venuje odmalička a zasvätila im aj svoje štúdium na strednej i vysokej škole. Dnes okrem iného osedláva kone a pripravuje ich na jazdenie. Kone má aj na svojej farme, preto im veľmi dobre rozumie. Na Silvestra každému chovateľovi odporúča kone zavrieť do stajne alebo boxu, je to najistejšie. "Určite by som ich zatvorila, ak majú takú možnosť," doplnila.

Kone sú stádovité zvieratá. Ak by sme pri nich odpálili ohňostroj, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa splašili a ušli. "Nie sú na to zvyknuté, nie sú na to naučené, nepoznajú také zvuky," povedala Ivana. V takej situácii koňa pravdepodobne nezastaví ani elektrické oplotenie. "Pretrhnú, preskočia, jednoducho sa splašia. Vtedy je im to jedno, oni bežia o život," doplnila. Pri zabehnutí môže byť rozrušený kôň nebezpečný pre okolie. Stresová situácia ale môže byť nebezpečná aj pre samotné zviera, napríklad keď z ohrady vybehne znenazdajky na cestu.

"Teraz sa na Silvestra stalo, že k nám prišiel pes. Ušiel niekomu z dediny a ráno sme ho našli v sene pri koňoch. Bol zahrabaný, chudák," uviedla Ivana. Obzvlášť nebezpečné sú pre psy petardy, ktoré si môžu pomýliť s hračkou. Ak by ich pred výbuchom vzali do papule, malo by to pre nich fatálne následky. "Výbuch spôsobuje poruchy správania a tráviace ťažkosti. U psíkov pozorujeme triašku alebo útek do neznáma. Tie výbuchy sú tak intenzívne pre zvieratá, že to môže aj natrvalo poškodiť sluch," informovala Miroslava Hadzimová z Karanténnej stanice v Prešove.

 Sú ale prípady, kedy sa za istých okolností psy či kone môžu naučiť čeliť výrazným svetelným a zvukovým efektom. Chce to ale špeciálny tréning. "Všetko sa dá naučiť, aj kone sa dajú naučiť, aj psy. Veď aj policajné kone, aj policajné psy sú s tým v pohode. Len ich to treba naučiť," uzavrela Ivana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy