Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Troch kráľov si kňaz pre veriacich pripravil netradičnú omšu. Mnohí prišli v krojoch
Zdielať na

Na Troch kráľov si kňaz pre veriacich pripravil netradičnú omšu. Mnohí prišli v krojoch

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU / Väčšina kresťanov v piatok, 6. januára, slávila sviatok Zjavenia Pána. Rímsko-katolíci a protestanti si pripomínajú príchod troch kráľov do Betlehema. Ide o udalosť, keď sa traja mudrci prišli pokloniť Ježišovi. V kostoloch sa svätí voda a krieda. V Novej Vsi nad Žitavou ale oslavovali aj folklórom, tamojší kňaz pripravil pre veriacich netradičnú omšu.

​Nielen tí skôr narodení, ale aj deti a ostatné generácie si obliekli kroje. Príchod mudrcov z východu do Betlehema sa slávi už od tretieho storočia. V chráme boli dnes stovky veriacich. "Je to jeden z najstarších sviatkov kresťanov, ešte starší ako Vianoce, sviatok Narodenia Pána," povedal kňaz Ľubor Gál. Ku klasickému organu v kostole pribudli husle či cimbal spolu s folklórnym súborom. Nábožné piesne tak dostali ľudovú podobu nielen počas bohoslužby, ale aj po nej. Už tradične sa počas cimbalovej hudby nedal zahanbiť ani miestny kňaz a zanôtil si spolu s nimi.

"Syn spieva, hrá, jeho to napĺňa a ja som z toho tiež šťastná," uviedla mama kňaza Alžbeta Gálová. Tunajší kňaz je obľúbený a miestni mu nepovedia inak ako Farky. Na omšu spolu s ostatnými prišla v kroji aj jeho mama. "Zásteru som si vyšívala," doplnila Alžbeta. "Tým, že si to oblečieme, dávame hold našim prastarým mamám a ich šikovnosti," povedala veriaca. "Ja mám storočný kroj od babky," pochválila sa ďalšia veriaca. Vianoce sa ale, ako si mnohí myslia, sviatkom Troch kráľov nekončia, ale až o dva dni, a to sviatkom Krstu Pána.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy