Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský šport sa len pomaly pozviechal z covidovej krízy a už musí riešiť ďalšiu - energetickú
Zdielať na

Slovenský šport sa len pomaly pozviechal z covidovej krízy a už musí riešiť ďalšiu - energetickú

BRATISLAVA / Všetci hovoria akých máme výborných mladých hokejistov, ktorí v nočnom zápase proti Kanade síce prehrali, ale predviedli famózny výkon. Zdá sa však, že našu vládu športová budúcnosť Slovenska nezaujíma. Na šport pôjde ešte menej peňazí aké minulý rok - a to napriek dvoj-cifernej inflácii a energetickej kríze.A tak po ťažkých pandemických rokoch čakajú športové zväzy a kluby ďalšie náročné mesiace.

Pandemické opatrenia na dlhé mesiace zavreli štadióny, roztopili ľady a vypustili bazény. Súťaže naprieč Slovenskom dostali stopku a čo je horšie, množstvo detí sa už nevrátilo. "Hlavne v tej kategórii od 15 rokov vyššie. Tá mládež si našla iné priority. Keď tri mesiace stojíte, stratíte tie návyky," povedal prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša. "Veľa detí skončilo. Tu bude určitá diera a bude problém dostať tie deti naspäť," uviedol viceprezident Slovenskej plaveckej federácie Pavel Borsig. 

Najvyššie športové inštitúcie sú síce pomerne spokojné s tým, ako sa situácia vyvinula. "To bezprostredné obdobie, kedy sa všetky dopady kumulovali, sme dokázali zvládnuť tak, aby tieto dopady boli čo najmenej invazívne," povedal výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi. Menšie zväzy majú opačný názor. Koronové zákazy boli totiž u nás omnoho prísnejšie než v zahraničí. "Máme tam generáciu hráčov a hráčok, ktorí stratili 6-9 mesiacov tréningovej prípravy. Bolo to vidno na medzinárodných vystúpeniach, kde sme značne zaostávali za krajinami, v ktorých opatrenia neboli také striktné," uviedol Holeša. 

Najťažšie to mali plavci. Doma boli najdlhšie. "My sme asi poslední v Európe, ktorí otvorili svoje bazény," povedal Borsig. Keď si mysleli, že z bazénov ich už nevytiahne vôbec nič, prišla energetická kríza. Tá zasiahla aj hokejistov. Ako prvá padla Gelnica. Skrachoval im dodávateľ elektriny. "Prišla nám faktúra za dodávku elektrickej energie niekedy okolo siedmeho novembra, ktorá bola vo výške 21 700 eur, ak som si ju porovnal s faktúrou z roku 2021, pri takej istej prevádzke bola 7-násobne vyššia. Vtedy sme mali okolo 3 100 eur," povedal primátor Gelnice Dušan Tomaško. 

Primátor mužstvo presunul do Košíc. Bojí sa však, že cestovanie mládežníci ani muži už dlho tolerovať nebudú. Problémy registrujú aj ostatné športy, hlavne tie halové. "Niekde sa tá situácia už stihla prejaviť, niekde už zaznamenali zvyšovanie," uviedol viceprezident Slovenského zväzu florbalu Juraj Hvozdík. 

Košice hostili majstrovstvá Európy v hádzanej. Mala to byť akcia roka, kompetentní čakali, že do rozpočtu prinesie milióny. Opatrenia však povolili iba štvrtinovú kapacitu. Výsledok? Straty, ktoré sa podľa informácií televízie JOJ pohybujú až vo výške 500-tisíc eur. "Budeme musieť naozaj veľmi, veľmi šetriť, aby sme ten rozpočet udržali v normálnom stave," uviedol Holeša. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy