Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Menej byrokracie: Europoslanci odklepli novelu, ktorá urýchli udeľovanie povolení na výrobu zelených energií
Zdielať na

Menej byrokracie: Europoslanci odklepli novelu, ktorá urýchli udeľovanie povolení na výrobu zelených energií

ŠTRASBURG / Menej byrokracie a viacej zelenej energie. Europoslanci pred Vianocami odklepli novelu na urýchlenie udeľovania povolení pre elektrárne na výrobu energií z obnoviteľných zdrojov. Je to jeden z ďalších krokov, ako urobiť Európu menej závislou od ruských zdrojov a rýchlejšie tak prejsť na takzvanú zelenú energiu.

Postoj Európy je od začiatku ruskej vojny na Ukrajine jasný. Europoslancom to pripomenul aj podpredseda európskej komisie. "Agresor využíva fosílne palivá, ktorými disponuje ako zbraň. Stále si pritom myslí, že nás cez energie oslabí a položí na kolená," povedal viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans. 

To sa Moskve nedarí. Európa je stále jednotnejšia a menej závislá od Rusov. Nový zákon na urýchlenie udeľovania povolení pre zariadenie, ako sú solárne panely alebo veterné mlyny, je ďalšou časťou zelenšej mozaiky energetiky únie. "Uvoľníme ruky všetkým, ktorí majú záujem o výrobu energie. A to nie len veľkým, ale predovšetkým pre malé energetické projekty," dodal europoslanec Ivan Štefanec. 

Plán má skrátiť maximálnu dĺžku schvaľovacieho procesu pre nové zariadenia z dvanástich na deväť mesiacov. V členských krajinách tieto procesy niekedy zbytočne trvajú. "Zákonné termíny pre štát nie sú samotným štátom dodržiavané," povedal europoslanec Martin Hojsík.  

Ak príslušný orgán neodpovie do konca tejto lehoty, povolenie alebo žiadosť sa budú považovať za schválené. "Najlepšie im pomôžeme znížením administratívnej záťaže a zrýchlením procesov," informuje europoslanec Ivan Štefanec. Návrh obsahuje aj povinnosť členských štátov zabezpečiť, aby povolenia na inštaláciu solárnych zariadení na budovy boli dodané do troch mesiacov.

V prípade menších zariadení s výkonom nižším ako 50 kW postačí jednoduchý postup oznámením. Inštalácia solárnych zariadení bude vyňatá z požiadavky vykonať posúdenie vplyvov na životné prostredie. Tento bod niektorým europoslancom prekážal. "Ide sa skrátiť ten čas, ale v materiáloch mu chýbali väčšie analýzy o rôznych dosahoch," povedal europoslanec Eugen Jurzyca.

Európa chce byť zelenšia a menej závislá od fosílnych palív a to čo najrýchlejšie. Pomôcť tomu má aj podpora zavádzania obnoviteľných zdrojov energie. "Odstráňme polená, chráňme prírodu a dajme priestor zelenej energii." dodáva Martin Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy