Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
S priamou korupciou u lekára sa stretli tri percentá Slovákov, ďalší hovoria o takzvanom všimnom
Zdielať na

S priamou korupciou u lekára sa stretli tri percentá Slovákov, ďalší hovoria o takzvanom všimnom

BRATISLAVA / S tým, žeby lekár požadoval úplatok, sa za ostatné tri roky stretli tri percentá opýtaných. A takmer polovica z nich ho odmietla dať. Ukázal to najnovší prieskum agentúry AKO. Medzi ľuďmi je stále zaužívané všimné či rôzne formy darov ako prejav vďačnosti, čo uviedlo vyše 14 percent opýtaných.

​Z najnovšieho prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ vyplývajú dve skutočnosti: buď sa ľuďom nechce verejne rozprávať o korupcii v zdravotníctve alebo tu jednoducho existuje iba v malej miere. 

Prieskum sa vykonával na vzorke 1000 respondentov. Vyše 14 % opýtaných z vlastnej iniciatívy poskytlo lekárovi či už finančný alebo materiálny dar. Takmer dve percentá ľudí z prieskumu vyzval k obdarovaniu samotný lekár a ďalších 1,3 % (jedna celých tri desatiny) opýtaných odmietlo po výzve od lekára dať odmenu.

Takmer desatina respondentov sa s korupciou osobne nestretla, no ich známi áno. Necelé tri štvrtiny obyvateľstva sa s korupciou v zdravotníctve nestretli. Svoju skúsenosť s korupciou uviedol aj bývalý minister financií Igor Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti. V ňom mimo iného spomína aj na takzvané motivačné, ktoré jeho mama odovzdala do rúk lekára, aby mohla operácia jeho otca začať.

Dar poskytnutý zdravotníckemu personálu po zákroku ako prejav vďačnosti je kapitola sama o sebe. Podľa zákona sa ako úplatok chápe určitá nenáležitá výhoda, niečo na čo nemá osoba nárok. "Nemožno povedať jednoznačne, že keď niekto dostane až potom, čo uskutoční istú výhodu pre niekoho, že to je len vďaka, pretože mohol to mať sľúbené," uviedla rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. 

V uliciach hlavného mesta sme sa pýtali na skúsenosti s korupciou v zdravotníctve. Najčastejšie sa po vypočutí otázky pousmiali a neodpovedali, prípadne sa podľa vlastných slov s korupciou nestretli. Výnimkou bola pani, ktorá skúsenosť mala a aj sa o ňu podelila. "Bola som na operácii v Nových Zámkoch u pána primára. Nepovedal nie," povedala so smiechom.

Zloženie prieskumnej vzorky bolo pomerne vyvážené čo sa týka pohlavia, veku i zastúpenia regiónov. S výsledkov je zrejmé, že s korupciou u lekára majú nadpriemerné často skúsenosti muži a VŠ vzdelaní ľudia. Čo sa týka vekovo zloženia, prevládajú osoby vo veku od 34 do 65 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy