Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Majestátne zubry najskôr takmer vyhubili poľovníci, teraz na ne číha zubria slepota
Zdielať na

Majestátne zubry najskôr takmer vyhubili poľovníci, teraz na ne číha zubria slepota

NÁRODNÝ PARK POLONINY / Toto nebezpečné ochorenie prenášajú muchy. Poliaci už museli odstreliť asi sto nakazených zubrov. Medzi nimi aj 22-ročného býka, ktorý sa pohyboval v našich Poloninách.

"Parazit, ktorý sa potom množí, sa vyvíja v tom oku toho zubra, spôsobuje tomu zubrovi veľké bolesti, nežerie ,chudne, má tendenciu to oko nejakým spôsobom si ošetriť," uviedol veterinár Vladislav Juško. Telasiózu alebo zubriu slepotu prenášajú muchy. Vo veľkých bolestiach zviera vychudnuté hynie. Poliaci v susednom národnom parku pristúpili k tomu, že u zubrov, vykazujúcich známky ochorenia, robia odstrel. "Začína to byť veľký problém. To zviera, , ktoré sme skoro vyhubili, ktoré sa podarilo zachrániť, ktoré sa teoreticky celkom rádovo rádovo rozrástlo
museli už urobiť selektívny odstrel v počte okolo 100 kusov."

Poliaci odstrelili aj 22-ročného býka. Slepota sa uňho potvrdila. Značka 64 na jeho zadnej nohe potvrdzuje, že je to zubor, ktorý sa zdržiaval u nás. A to je problém. Nastupuje preto dôkladný monitoring. "Teraz si dávame na to po tejto informácii obzvlášť záležať. No a snažíme sa u tých zubov pozorovať. Tie oči či sú napadnuté," vyjadril sa správca karanténnej stanice Správy NP Poloniny Jozef Blaško. Zubor nepatrí k samotárskym zvieratám, ale žije v čriedach. Tá najväčšia je u nás na území Národnom parku Poloniny v oblasti pri vodnej nádrži Starina.

Ochorenie prenášajú muchy

"Mucha to z jedného prenesie na iného. Ale teraz v zime by sa to malo vlastne nejako ukázať a prejaviť, ktorý jedinec je v akom stave," povedal Blaško. Veterinárny lekár vysvetľuje, že v súvislosti s týmto ochorením je síce v literatúre popísaná terapia, no v praxi je takmer nerealizovateľná. "Lebo treba dávať raz a po týždni treba opakovať liek. Prakticky sa to nedá, zvieratá by trebalo naháňať a kontrolovať. Momentálne podľa posledných pozorovaní je cca 55 kusov zubra hrivnatého na našom území," informoval Blaško.

Ide o ochorenie, ktoré napáda iba zubry a u každého nakazeného jedinca končí smrťou. "Tá choroba je veľmi nepríjemná, je nebezpečná, ale musíme hlavne podotknúť, že nie je prenášateľom na ľudí," dodal Blaško

Súvisiace články

Najčítanejšie správy