Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zasnežené Vianoce iba vo filmoch. Tohtoročné sviatky budú veľmi teplé
Zdielať na

Zasnežené Vianoce iba vo filmoch. Tohtoročné sviatky budú veľmi teplé

BRATISLAVA / Sánkovanie, či stavanie snehuliakov si mnohí z nás spájajú s vianočnými sviatkami. Lenže ani v minulosti neboli Vianoce tak často biele, ako sa nám snažia nahovoriť vianočné filmy, či reklamy. Isté je, že tohtoročné Vianoce budú teplejšie, ako by sme si želali. Ale pravdou je, že už boli aj také, keď sa teplota prudko zmenila o 25 stupňov Celzia.

Vyzerá to tak, že Perinbaba tohto roku strávi vianočnú dovolenku v exotike. Aj tak sa dá vysvetliť fakt, že nasledujúce dni na Slovensku budú obzvlášť teplé. "Na Štedrý deň očakávame také už pomaly tradičné vianočné oteplenie, kedy k nám bude privádzaný teplejší vzduch od juhozápadu, a preto aj teploty najmä na západe Slovenska sa budú pohybovať od 10 do 13 stupňov," vysvetlil meteorológ Róbert Bertoš.

Tradičné biele Vianoce si obyvatelia hlavného mesta opakovane pamätajú spred viac ako 10 rokov. Naposledy sa tu snehová prikrývka udržala počas celého dňa v roku 2016. V Žiline a na severe Slovenska si sneh počas Śtedrého dňa pamätajú aj z minulého roka. To isté platí aj o Poprade, kde ale za posledných 5 rokov zažili sneh iba dvakrát. "To vianočné oteplenie nie je ničím výnimočné, stalo sa to už aj v predošlých rokoch, napríklad to bolo aj v roku 2009, kde dokonca vianočné oteplenie prinieslo tzv. vianočné povodne," uviedol Bertoš. Cez sviatky sa mierne ochladí a denné teploty sa budú pohybovať od 3 do 9 stupňov Celzia. Počas druhého sviatku vianočného sa počasie pokazí. Prídu zrážky a ojedinele môže aj snežiť na horách.



Ani teploty vo Vysokých tatrách nie sú príliš mrazivé

Ešte v nedeľu, 18. decembra, bol napríklad na Lomnickom štíte takmer 20-stupňový mráz, 23. decembra to bolo o 15 stupňov menej. A ak lyžiarov zaujíma, či aj napriek tomu bude dobrá lyžovačka, štáb TV JOJ sa na to opýtal. "Máme veľmi veľa technického snehu a je 100-percentná garancia, že lyžovačka bude," uviedol manažér tatranských stredísk, Lukáš Brodanský.

Prudké zmeny teploty nie sú ojedinelým javom. Podobná situácia ako na Lomnickom štíte sa udiala na rôznych miestach Slovenska v 70-tych rokoch. "Jeden deň boli prevažne vysoké teploty na Slovensku, kedy sa teplota pohybovala na takých normálnejších hodnotách. Čiže od tých 5 do 10 stupňov. Pár dní na to vpadol k nám extrémne chladný vzduch, ktorý spôsobil najmä výrazné ochladenie niekde až o 25 stupňov," dodal Bertoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy