Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete ako správne pripraviť kapra na vianočný stôl? Šéfkuchár vám poradí
Zdielať na

Viete ako správne pripraviť kapra na vianočný stôl? Šéfkuchár vám poradí

BRATISLAVA / Aj u vás bude na štedrovečernom stole vianočný kapor ? Reportér TV JOJ Samuel Migaľ vám spolu so skúseným šéfkuchárom ukáže, ako ho čo najjednoduchšie pripraviť. Navyše tak, aby ste predišli úrazu s uviaznutou kostičkou v hrdle.

Mnohé domácnosti si svoje vianočné stoly nedokážu predstaviť bez tradičného vianočného kapra. Nuž a takýchto krásavcov, bude tohto roku skutočne dostatok. Za tradíciou vianočných rýb musíme zájsť do ďalekého stredoveku. Na štedrovečernom menu by nás v jedenástom storočí určite až zaskočili, vtedy bežné, aj keď pôstne lahôdky. "Tak by sme tam možno mali aj varené bobrie chvosty, alebo nejaké chutné mäsko z Ondatry," vysvetlila etnologička Katarína Nadaská.

Aj napriek tomu, že v spotrebe rýb na Slovensku, v porovnaní so stredomorcami či dokonca Japoncami, nepatríme k preborníkom, na sviatočnom stole má ryba dodnes svoje čestné zastúpenie. "Najväčší záujem na Vianoce je o kapra, je to naša slovenská klasika, či už živá ryba, pitvaná ryba alebo spracovaná ryba, filety, podkovy," uviedol sa šéfkuchár Martin Repaský.

Častým strašiakom sú kosti, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné chvíle, či dokonca návštevu pohotovosti. No podľa šéfkuchára Martina sa s nimi dá jednoducho poradiť už pri samotnej kaprej príprave. Kapra si rozoberieme od hlavy. Martin Repaský ukázal, ako sa to dá dvomi jednoduchými rezmi urobiť. 

Jednoduchý postup prípravy kapra podľa Martina Repaského :

  1. Nakrájanú rybu si pokvapkáme len olivovým olejom
  2. Nepečieme sprudka
  3. Na konci len jemne osolíme 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy