Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Modre vyrábajú unikátne vianočné gule z hliny
Zdielať na

V Modre vyrábajú unikátne vianočné gule z hliny

MODRA / Vianočné gule sú síce tradičnou ozdobou vianočných stromčekov, no v Modre ich majú predsa len trochu iné. Vyrábajú ich z hliny. Ide o tradíciu, pri ktorej sa gule odlievajú do sadrových foriem.

Nemusia byť len krehké, sklenené či plastové. Môžu byť napríklad aj z hliny. Pre Modranov to nie je žiadna novinka, vyrábajú ich už niekoľko rokov. "Najprv si pripravím hmotu, takzvanú masu na zalievanie vianočných gulí, ktoré dáme piecť," vysvetlila pani Olinka. "Výrobky zalievame do sadrových foriem, ktoré dokážu dobre nasávať vodu, takže vieme spraviť produkty s tenkými stenami. To znamená, že aj naše gule sú potom duté," opísal Filip Fuňa, manažér a výkonný riaditeľ Slovenskej ľudovej majoliky. Po tom, ako sa zmes naleje do foriem, nechajú to celé schnúť. Filip Fuňa vysvetlil, že je to trpezlivá práca. "Pri niektorých produktoch čakáme polhodinu, pri niektorých aj hodiny," dodal.

Ďalším krokom je vyliatie nadbytočnej hliny z formy a na rad prichádza retušovanie. "Gule upravíme a odrežeme časti, cez ktoré sa hlina nalievala. Potrebujeme, aby boli pekné a hladké," skonštatoval Fuňa. Po retušovaní ešte niekoľko dní až týždňov schnú, kým sa dostanú do piecky, kde taktiež strávia nejaký čas. 

Následne sa vypálene gule glazujú, kedy treba dávať pozor na čas, aby sa vytvorila správna a rovnomerná vrstva. "Najkrajšia a posledná časť pred druhým výpalom je maľovanie. U nás maľujeme stále tradičné vzory, ale aj novšie," opísal Fuňa. Okrem gulí vyrábajú aj iné vianočné ozdoby rôznych tvarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy