Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Potvrdený prípad besnoty: Zaočkovať sa muselo trinásť ľudí, hrozila im smrť
Zdielať na

Potvrdený prípad besnoty: Zaočkovať sa muselo trinásť ľudí, hrozila im smrť

TRENČÍN / Trinásť ľudí muselo podstúpiť vakcináciu, osem psov museli utratiť – takáto situácia vládne momentálne v karanténnej stanici v Trenčíne. Veterinári už vyhlásili mimoriadnu situáciu. Dôvodom je uhynutá fenka, ktorej na pitve zistili besnotu.

​Karanténna stanica v Trenčíne je momentálne zatvorená. Dôvodom je besnota. Prednedávnom sem priviezli z ukrajinskej hranice fenku s tromi mláďatami. Chceli pomôcť, aby prežila silné mrazy. "Pred dvoma dňami začala mať úzkosti. Rozškrabala dvere, raz chcela ísť von, raz dnu," uviedla Petra Ožvaldová z Karanténnej stanice Trenčín. Nakoniec ju našli mŕtvu vo výbehu. Odovzdali ju veterinárovi, ktorý urobil pitvu. "Výsledky potvrdili besnotu," doplnila Petra Ožvaldová. "Bola tu potvrdená besnota a pre Slovensko je to negatívna udalosť. Stratili sme zdravotný status krajiny bez výskytu besnoty," informoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Veterinári začali okamžite konať. Nariadili prísne opatrenia. Všetky zvieratá, ktoré prišli s uhynutou fenkou do styku, museli utratiť. "Je to strašné, museli sme ich eutanazovať. Nevieme sa z toho spamätať," dodala Ožvaldová. "Táto choroba je u zvierat a aj u človeka smrteľná," uviedol Jozef Bíreš. Práve preto do prípadu vstúpil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zamestnanci karanténnej stanice a dobrovoľníci, ktorí sa o zvieratá starajú, sú pod lekárskym dohľadom.

"Boli tam aj určité poranenia a kontakt, takže sme nariadili vakcináciu trinástim ľuďom," informovala riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. Očkovanie si hradia z vlastného vrecka. Každý ho absolvuje päťkrát. "Ak by sme ich nezaočkovali, hrozil by prenos a skončilo by to smrťou," uzavrela Ľudmila Bučková. Karanténna stanica bude zatvorená tridsať dní, pokiaľ sa tu nevyskytne ďalší prípad besnoty.

Súvisiace články