Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Od vypuknutia vojny prišlo na Slovensko z Ukrajiny viac ako milión ľudí. Naspäť sa vrátilo 800 tisíc
Zdielať na

Od vypuknutia vojny prišlo na Slovensko z Ukrajiny viac ako milión ľudí. Naspäť sa vrátilo 800 tisíc

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Na našich hraničných priechodoch vrcholia prípravy na druhú vlnu odídencov z Ukrajiny. Čakacie doby sa mierne zvyšujú, začiatkom týždňa stálo pred hranicou v smere na Slovensko vyše 50 áut. Ukrajincov môže z domovov okrem ruských rakiet vyháňať aj chlad a tma.

"Rozhodli sme sa opustiť Kyjev, mám 9- ročnú dcéru, niekoľko hodín denne nemáme svetlo, teplo, nemôže sa učiť," priznala Saša z Kyjeva. 

Saša s dcérou práve prekročili hranicu a smerujú na západné Slovensko. Vzali si jeden kufor a obe veria, že po zime sa budú mať kam vrátiť. "Ľudia budú utekať, pretože sa hovorí, že čoskoro udrú na Kyjev, mnohí z mojich známych sa už chystajú na odchod," povedala Saša. 

Na našich cestných hraničných priechodoch s Ukrajinou už ministerstvo vnútra pripravuje núdzové zázemie pre prvé dni prechodu cez hranicu.

"To zahŕňa aj zimné úpravy - príprava elektrického pripojenia či vody na prevádzku v nízkych teplotách. Na základe kontingenčného plánu boli realizované tzv. floor plány, teda plány rozmiestnenia jednotlivých stanovísk v bezprostrednej blízkosti hraničného priechodu," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra, Zuzana Eliášová. 

"Tam to skoro neskončí, ľudia majú rozbité domy a nemajú kde bývať a tu v Zakarpatí je už plno tak jediná varianta je odísť do zahraničia," reagoval cestujúci z Ukrajiny, Vasiľ. Stany dobrovoľníckych organizácií, ktoré boli postavené pri hranici ešte v lete zrušili. Do pár hodín ich však dokážu postaviť znova.

"Dnes ráno sme zaznamenali mierny nárast čakacích dôb v osobnej doprave na vstupe do SR. Aktuálne čakacie doby v Ubli a vo Vyšnom Nemeckom sú približne dve hodiny," uviedla hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach, Jana Nimrichterová. 

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie Slovenska od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, prekročil jeden milión. Vyše 800 tisíc ľudí sa však na Ukrajinu vrátilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy