Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pes nie je darček, odkazujú z útulkov
Zdielať na

Pes nie je darček, odkazujú z útulkov

BRATISLAVA / Ak patríte medzi tých, ktorí si nakupovanie nechávajú tak povediac na posledný možný deň - nechajte sa inšpirovať. Analytici preskúmali ceny tradičných vianočných darčekov.

Tohtoročné nádielky pod vianočnými stromčekmi budú v mnohých rodinách o čosi chudobnejšie. Namiesto piatich darčekov Ježiško prinesie len jeden či maximálne dva. "My sme si tento rok povedali, že tento rok kupujeme menej ako minulý rok, kvôli tomu, že všetko išlo hore. takže tento rok kupujeme menej darčekov a skôr také ktoré sa tak napasujú, že áno toto som chcela. Tak ok, dostaneš jeden , dva pekné darčeky a nie päť," povedala jedna z opýtaných. 

"Najvýraznejšie zdraželi rôzne kancelárske potreby alebo kresliace potreby až o vyše 18%. Potom s cenou nahor o vyše 11% išli aj šperky hodinky. a takéto typy darčekov. 5 až 7% si priplácame za spotrebiče a napríklad ako obľúbené darčeky ako oblečenie a obuv- tak tie išli s cenou hore o približne 6-7 %. Čo sa týka kníh tak tie išli hore o 4 %. Ak ide o hračky a hry tak ich cena je porovnateľná s tou vlaňajšou," skonštatovala analytička Wood&Company Eva Sadovská. "Sa dá predpokladať tak ako v minulom roku, budú rodinné výdavky 200-400 eur. Avšak pri 30 % rastoch cien potravín, na darčeky zostane podstatne menej," vyjadril sa analytik Ľubomír Drahovský.

Najhoršia investícia, ktorá vám ale môže napadnúť je do živého daru. Vcíťte do tých psíkov, ktorí sa ocitli na ulici, preto si dobre zvážte kúpu takéhoto vianočného darčeka. Každým rokom sú plnšie útulky po vianočných sviatkoch. Vidíme to aj teraz, v čase, kedy sa ľudia dostávajú na hranicu chudoby. Je to jeden z dôvodov prečo sa začali zbavovať psov už pred sviatkami. Robiť to teraz v zimnom období je nie je veľmi správne. "Naozaj si treba zvážiť tú kúpu alebo adopciu zvieratka. Či som schopný aj po finančnej stránke sa o to zvieratko postarať, či mám dostatok času. A treba si uvedomiť, že sa jedná o dlhodobý záväzok," koordinátorka kampaní Sloboda zvierat, Kristína Devínska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy