Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok od veľkej tragédie v DSS v Osadnom: Polícia vinníka pozná, no potrestať ho nemôže
Zdielať na

Rok od veľkej tragédie v DSS v Osadnom: Polícia vinníka pozná, no potrestať ho nemôže

OSADNÉ (OKR. SNINA) / Ubehol rok od najtragickejšieho požiaru v zariadení sociálnych služieb na Slovensku. Tragédia v Osadnom si vyžiadala dovedna sedem ľudských životov. Požiarom zničené izby doslova vstali z popola. Zamestnanci majú za sebou mimoriadne náročné mesiace, no ako hovoria, robia to pre klientov, pre ktorých sú neraz jedinou rodinou. A po roku sú už známe aj výsledky policajného vyšetrovania. Vinník už ale za chybu zaplatil najvyššiu cenu. Sám pri požiari prišiel o život.

Nemali takmer žiadne ochranné pomôcky a napriek tomu zamestnanci v osudnú noc klientov zachraňovali s nasadením vlastného života, doslova iba po hmate. Každého ale zachrániť nedokázali. "Zamestnanci plakali ako keby im odišli príbuzní, celý život sa o nich starali a a potom príde jedno nešťastie," vyjadril sa zamestnanec CSS Zátišie v Osadnom, Marián Stankoci. Policajti prípad vyšetrovali ako trestný čin usmrtenia. Za prípadom dali definitívnu bodku. Hoci vinník je známy, stíhanie možné nie je. Sám zaplatil životom. "Konanie voči vinníkovi je ale zastavené z dôvodu jeho úmrtia v dôsledku spomínanej nešťastnej udalosti, keďže bol jednou z obetí tragédie," uviedla hovorkyňa PSK, Daša Jeleňová.

Pri samotnom požiari a aj na jeho následky dovedna zahynulo sedem prijímateľov sociálnej služby. Pochovaní sú všetci spolu na jednom mieste na cintoríne v Osadnom. Na spoločný pomník sa poskladali zamestnanci zariadenia. Na nebohých spomínajú nielen oni, chýbajú aj kamarátom, ktorí v zariadení zostali.

​"Niektorí s nimi žili roky a oni sa dodnes pýtajú, kde sú, čo sa stalo. Väčšina z nich boli od detstva u nás. To boli ako rodinní príslušníci, vlastne sme ich vychovali," vysvetlil Stankoci.

Ubehol presne rok

Dennodenne prichádzali do priestorov, ktoré museli doslova vstať z popola. Rekonštrukcia stála takmer 60-tisíc eur. "Nielen tie izby, kde sa stalo nešťastie, ale celá budova má už protipožiarny systém," vysvetlila riaditeľka CSS Zátišie, Agáta Kováčová. "Zamestnanci, ktorí boli pri tomto požiari priamo, mali potom problémy aj slúžiť. Smutná udalosť, ktorú nikto už v živote nechce zažiť, ani nikomu neprajeme, že by takéto zažili," dodal Stankoci. "Počet klientov sa znížil zo 60 na 48 miest," vysvetlila Jeleňová. "Kvalita akože života určite sa zvýšila, lebo už ich nie je viacero na izbách, ale len traja," opísala Kováčová.

Zakúpili aj evakuačné podložky a absolvovali viaceré nácviky evakuácie, aby boli prijímatelia na kritické udalosti pripravení. "My to stále hovoríme, že sú to naši. My sme tu v podstate s nimi doma," skonštatovala Kováčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy