Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nastáva zimný slnovrat: Dni budú dlhšie a noci kratšie
Zdielať na

Nastáva zimný slnovrat: Dni budú dlhšie a noci kratšie

BRATISLAVA / Hoci meteorologická zima začala už pred tromi týždňami, tá astronomická začína práve v stredu, 21. decembra. Príchod zimného slnovratu prišli osláviť aj amatérski archeológovia do stredovekej osady Šoldov. Sú presvedčení o tom že pod Tatrami je to jedno z najmagickejších miest.

Plný deň zimného slnovratu je síce najtemnejším dňom, ale práve vďaka nemu sa začínajú dni predlžovať a noci skracovať. Amatérski archeológovia sa v stredu, 21. decembra, stretli na Šoldove, na zaniknutej stredovekej osade z 13. storočia, a tam sa rozhodli oslavovať takzvaný kračun. V tomto období sa naši predkovia riadili mnohými pranostikami.

"Vedeli, že to slnko v tento deň zomiera a zároveň sa rodí niečo nové," informuje amatérsky archeológ Michal Pavela. Počas slnovratu sa konalo veľmi veľa rituálov, ale zrejme sa žiadny z nich do dnešnej doby nezachoval. Štáb TV JOJ zaujímalo, prečo dnes horel na Šoldove oheň. "Horí preto, lebo naši predkovia to robili pri každej udalosti, keď sa blížilo nebezpečenstvo," povedal Michal Pavela. 

Tradíciu vítania slnovratu v stredu, 21. decembra, obnovili len tak zľahka, ale v budúcnosti, keď si podrobne naštudujú, čo sa dialo, pridajú ďalšie. V tento deň by sa mal napríklad ozdobovať vianočný stromček alebo upiecť palacinky, aby nezadaným dievčatám priniesli prominentného ženícha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy