Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hraniciach s Českom sa uvoľní režim, kontroly budú náhodné
Zdielať na

Na hraniciach s Českom sa uvoľní režim, kontroly budú náhodné

Zdroj: TASR

PRAHA / Česká polícia už nebude zastavovať každé vozidlo, ale kontroly budú len náhodné. Opatrenie v tomto režime bude platiť do 25. januára 2023. Zmenu oznámil český minister vnútra Vít Rakušan v stredu, 21. decembra, po rokovaní.

"Sľúbili sme zmiernenie režimu. Prvá informácia je, že kontroly na česko-slovenských hraniciach trvajú, ale prechádzajú z typu kontrolovania všetkých vozidiel na kontroly náhodné," povedal český minister vnútra. Podľa jeho slov vláda zhodnotila, že situácia sa lepší a prispôsobila tomu opatrenia. 

Na hraniciach chce znížiť stavy nasadených policajtov, vojakov a colníkov. "Znižujeme počet vojakov z 80 na 40, počet príslušníkov colnej správy z 30 na 20," povedal Rakušan. Minister vnútra sa ďalej poďakoval Slovensku. "Spolupráca slovenskej a českej polície sa po rokovaní s našimi náprotivkami a po rokovaní policajných prezidentov výrazne zlepšila. Dochádza k spoločným kontrolám slovenskej a českej polície už na území SR, to sa ukázalo ako veľmi účinná metóda," povedal minister.

Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska zaviedol český vládny kabinet 29. septembra 2022 pôvodne na desať dní. Odvtedy platnosť tohto opatrenia predĺžil trikrát, naposledy 7. decembra na dva týždne. Najdlhšie môže Česko kontroly predlžovať do konca marca 2023. Vít Rakušan verí, že dovtedy sa situácia ešte viac upokojí.

Do nedele, 18. decembra, skontrolovala česká polícia, vojaci a colná správa takmer 2,5 milióna ľudí. Zadržali pri tom takmer 9 300 nelegálnych migrantov a 134 prevádzačov. Späť na Slovensko v rámci readmisnej dohody Českej republiky vrátila 3 484 utečencov. Dočasné kontroly na 27 bývalých hraničných priechodoch a na tzv. zelenej hranici zaviedla Česká republika z dôvodu vysokého nárastu počtu utečencov. Migranti pôvodom najmä zo Sýrie smerujú prevažne do Nemecka a Rakúska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy