Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Únia sa dohodla na zastropovaní cien plynu, ale má to aj riziká. Za tieto ceny nemusí byť dosť plynu
Zdielať na

Únia sa dohodla na zastropovaní cien plynu, ale má to aj riziká. Za tieto ceny nemusí byť dosť plynu

BRATISLAVA / Ceny plynu by sa na budúci rok nemali vyšplhať do extrémnych výšok. Európska únia sa totiž po mesiacoch sporov v pondelok, 19. decembra, dohodla na jeho zastropovaní. Dočasný mechanizmus začne platiť 15. februára a účinný bude jeden rok. Viacero štátov však varuje pred hrozbami, ktoré môže toto opatrenie priniesť.

Ministri pre energetiku sa konečne zjednotili a svetlo sveta uzrela dohoda, ktorej cieľom je zabrániť cenovým extrémom. "Je to dôležité pre spoločný európsky postup a pre vybudovanie skutočnej energetickej únie," povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. 

Vďaka rozhodnutiu sa zároveň odblokovali aj predchádzajúce dohody. "Teraz sa môžeme zamerať na oblasť spoločného nákupu plynu a povolení. Zároveň môžeme stanoviť aj cenovú hranicu pre skvapalnený plyn a posilniť energetickú solidaritu v Európe," informuje európska komisárka pre energetiku Kari Simsonová. Cena plynu by sa tak na budúci rok nemala vyšplhať nad 180 eur za MWh. Tento krok však prináša aj viacero rizík.

"Nie je vylúčené ďalšie možné obmedzenie dodávok z Ruska, prípadné zastavenie," povedal výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. Ruský plyn je totiž ešte stále dôležitý najmä pre strednú a východnú Európu. Analytik Radovan Potočár tvrdí, že pokiaľ bude Rusko argumentovať zastavením dodávok do Európy práve zavedením tohto cenového stropu, tak to bude argumentácia falošná. Odborníci varujú, že stanovená úroveň nikomu nepomôže a naopak odradí dodávateľov skvapalneného plynu.

Zastropovanie cien vyvolalo nedostatok pohonných látok v Maďarsku. Na mieste sú preto obavy, či niečo podobné nehrozí aj pri plyne. Ide totiž o umelý zásah do trhového prostredia. "Aby sme aj proti inflácii dokázali účinne bojovať, musíme reagovať na energie a urobiť trhové opatrenia, aby sme dokázali stlačiť ceny energií," dodáva Ivan Štefanec. Analytik Radovan Potočár informuje, že ak naň Európa doplatí, tak politici budú nútení na budúci rok prehodnocovať ten strop.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy