Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
300. deň na Ukrajine: Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut
Zdielať na

300. deň na Ukrajine: Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut

Zdroj: SITA

KYJEV / Už celých tristo dní sa Ukrajina bráni ruským silám, ktoré 24. februára tohto roka vtrhli na jej územie. Práve v tento deň ukrajinský prezident navštívil Bachmut - mesto na Donbase, kde dochádza k najtvrdším bojom. Zatiaľ čo v pozadí bolo počuť delostreleckú paľbu, Volodymyr Zelenskyj odovzdával vojakom ocenenia za obranu ich domoviny. Vo svojom príhovore zdôraznil, že vojaci tam nebránia len Donbas, ale celú Ukrajinu. Ruské sily by totiž po jeho ovládnutí nepochybne pokračovali ďalej v ničení krajiny

Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok, 20. decembra, mesto Bachmut na východe krajiny, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú jedny z najťažších bojov s ruskými silami. Zelenskyj sa v Bachmute stretol s predstaviteľmi armády a odovzdal vyznamenania vojakom, ktorí už viac než štyri mesiace odrážajú ruské pokusy o dobytie mesta. Bachmut, ktorý mal pred vojnou zhruba 70 000 obyvateľov, sa nachádza na hlavnej ceste vedúcej do dôležitých miest Sloviansk a Kramatorsk, ktoré ovládajú Ukrajinci. Ruské jednotky, medzi ktorými hrajú prím príslušníci tzv. Vagnerovej skupiny, sa o dobytie Bachmutu pokúšajú už od začiatku augusta, ukrajinskí vojaci im však kladú tvrdý odpor.

V Rusku vybuchlo potrubie plynovodu Bratstvo

Časť plynovodu Bratstvo v Rusku je uzavretá po tom, čo potrubie v Čuvašsku poškodil výbuch. K explózii došlo neďaleko obce Kalinino v Čuvašskej republike v európskej časti Ruska. Príčiny výbuchu nateraz nie sú známe. Katarská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na úrady Čuvašskej republiky uvádza, že pri incidente nebol nikto zranený. Plynovod Bratstvo vedie z Nového Urengoja na Sibíri do ukrajinského Užhorodu. Je to jeden z najdôležitejších ruských exportných plynovodov, čiastočne ho vlastní a prevádzkuje aj Ukrajina.

Kyjev označil stretnutie Putina a Lukašenka za politické divadlo

Za politické divadlo označila Ukrajina v utorok stretnutie šéfa Kremľa Vladimira Putina a bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorí sa počas pondelkových rokovaní v Minsku zaviazali k prehĺbeniu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Bieloruskom. "Stretnutie Putina a Lukašenka je ďalším tancom, ktorí predviedli. Podľa dostupných informácií na tomto stretnutí neprijali žiadne zásadné rozhodnutia," konštatoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na on-line brífingu. "Nech sa stane čokoľvek, sme pripravení na akýkoľvek scenár," dodal. Putin označil v pondelok Bielorusko za najbližšieho spojenca Moskvy. Obaja prezidenti sa však vo vyjadreniach po spoločnom rokovaní o Ukrajine nezmienili. Zhodli sa okrem iného na "spoločných opatreniach pre bezpečnosť oboch krajín", pokračovaní spoločného výcviku vojakov a vzájomných dodávkach zbraní. Rusko bude ďalej cvičiť bieloruských letcov na pilotovanie lietadiel schopných niesť jadrové hlavice, povedal ruský prezident. Bielorusko poskytlo svoje územie Moskve ako jeden z východiskových bodov pre februárovú inváziu na susednú Ukrajinu. Do vojnových operácií sa však doposiaľ Minsk priamo nezapojil.

Putin priznal, že na okupovaných územiach čelia mimoriadne komplikovanej situácii

Vladimir Putin uznal, že situácia v štyroch Ruskom okupovaných územiach na východe a juhu Ukrajiny je mimoriadne komplikovaná. Zriedkavé priznanie odznelo v prednahratom sviatočnom prejave k ruským bezpečnostným zložkám, ktoré v utorok zverejnil Kremeľ. Putin v ňom spomenul náročné úlohy, ktorým v Luhanskej, Doneckej, Zaporižžskej a Chersonskej oblasti čelia bezpečnostné služby. Putin vyzval bezpečnostné služby, aby urobili všetko, čo je vo ich silách, aby obyvateľom okupovaných oblastí zaistili bezpečnosť a rešpektovali ich práva a slobody. Tiež sľúbil, že sily dostanú nové moderné vybavenie a zbrane aj skúsený personál. Putin okrem toho vyzval bezpečnostné zložky, aby preukázali maximálnu pripravenosť a sústredenosť na zintenzívnenie sledovania zradcov, špiónov a diverzantov.

Putin stanoví na schôdzke ministerstva obrany vojenské ciele na rok 2023

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretne v stredu s vysokopostavenými predstaviteľmi ruskej obrany, aby stanovil vojenské ciele Ruska na nadchádzajúci rok a zhodnotil priebeh konfliktu na Ukrajine. Oznámil to v utorok Kremeľ. "Ruský prezident Vladimir Putin sa 21. decembra zúčastní na rozšírenom zasadnutí kolégia ruského ministerstva obrany..., kde sa zhrnie činnosť ruských ozbrojených síl v roku 2022 a budú stanové úlohy pre budúci rok," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Hlavné hlásenie prednesie ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý bude okrem iného hovoriť o priebehu "špeciálnej vojenskej operácie" a kvantite ruských zbraní a vojenskej techniky, uvádza Kremeľ na svojej oficiálnej webovej stránke. Na zasadnutí kolégia sa podľa Putinovej kancelárie zíde prostredníctvom videohovoru približne 15.000 príslušníkov ruskej armády vrátane velenia vojenských okruhov či orgánov vojenskej správy. Ruská štátna televízia cez víkend informovala, že Putin tento týždeň počas schôdzky na ruskom ministerstve obrany prednesie dôležité vyhlásenie. Podľa agentúry DPA je možné, že Putin bude tlačiť na zmenu ruskej ekonomiky smerom k vojnovému hospodárstvu, keďže Moskva má počas vojny na Ukrajine problémy so zásobovaním.

Najčítanejšie správy