Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Domácnosti za teplo zaplatia maximálne o 15 percent viac. Opatrenie by sa malo týkať aj sociálnych zariadení
Zdielať na

Domácnosti za teplo zaplatia maximálne o 15 percent viac. Opatrenie by sa malo týkať aj sociálnych zariadení

BRATISLAVA / Plyn síce bude drahší, ale cena elektriny by sa na budúci rok pre domácnosti meniť nemala. Balík pomoci 15. decembra schválila vláda. Jeho budúcnosť je ale neistá, keďže regulovanie cien energií je naplánované v budúcoročnom štátnom rozpočte, ktorý zatiaľ nie je schválený.

Vysoké ceny energií v budúcom roku strašia mnohé domácnosti. Vláda preto na rokovaní (15. decembra) dala zelenú opatreniam, ktorými ceny elektriny a plynu budú zastropované. "Aby domácnosti od budúceho roka nezažili cenový šok, vytvorili sa podmienky, aby aj dodávatelia mali jasné pravidlá," vyjadril sa Karel Hirman, minister hospodárstva SR. Od nového roka by tak domácnosti nemali za elektrinu platiť viac, ceny zostanú na aktuálnych hodnotách. Plyn a teplo by mali byť drahšie maximálne o 15 percent.

Okrem domácností ale môžu nakupovať energie za zvýhodnené ceny aj ďalšie subjekty. Vláda pridala na zoznam aj zariadenia sociálnych služieb "To sú DDS, nájomné byty v majetku miest, obcí a VÚC," dodal Hirman. Odborníci pomoc vítajú, podľa nich ale nemotivuje ľudí k tomu, aby energiami šetrili. Ešte pred vykurovacou sezónou ľuďom vláda odporučila, aby do budúcna znížili spotrebu energií o 15 percent.
Opatrenia ale majú nejasnú budúcnosť, keďže sú naviazané na štátny rozpočet. Minister hospodárstva Karel Hirman preto po rokovaní vlády uviedol, že aj on sám bude čakať, ako sa poslanci rozhodnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy