Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
295. deň na Ukrajine: Vatikán sa ospravedlnil Moskve
Zdielať na

295. deň na Ukrajine: Vatikán sa ospravedlnil Moskve

Zdroj: SITA

KYJEV / Väčšina z jedného milióna Ukrajincov, ktorí po ruskej invázii utiekli do Nemecka, sa tam cíti byť vítaná. Rusko dostalo od Vatikánu ospravedlnenie za nedávne výroky pápeža Františka, ktorý označil ruských vojakov pôvodom z etnických menšín za "najkrutejších" bojovníkov na Ukrajine.

Ukrajinskí utečenci sa cítia byť v Nemecku vítaní

Približne 37 percent z nich by sa pritom chcelo v Nemecko usadiť natrvalo alebo tam stráviť aspoň niekoľko rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorého vypracovanie podporila aj nemecká vláda. Prieskumu sa zúčastnilo 11 225 ukrajinských utečencov a vypracovalo ho niekoľko agentúr vrátane nemeckého Federálneho úradu pre migráciou a utečencov. Prieskum pritom preukázal, že 34 percent opýtaných plánuje zostať v Nemecku do konca vojny a 27 percent sa ešte nerozhodlo. Približne dve percentá opýtaných plánujú Nemecko opustiť do jedného roka.

Európsky parlament uznal holodomor, sovietske vyhladovanie Ukrajincov, za genocídu

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov uznali vyhladovanie, ktoré spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známe aj ako holodomor, za genocídu. V uznesení EP, za ktoré zahlasovalo 507 poslancov, 12 bolo proti a 17 sa hlasovania zdržalo, bol hladomor, ktorý spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známy aj ako holodomor, uznaný za genocídu. Europoslanci dôrazne odsúdili činy, ktoré viedli k úmrtiam miliónov Ukrajincov, a vyzvali všetky krajiny a organizácie, ktoré tak ešte neurobili, aby ich nasledovali a rovnako uznali holodomor za genocídu. 

Vatikán sa ospravedlnil Moskve za pápežove slová o ruskej krutosti na Ukrajine

Rusko dostalo od Vatikánu ospravedlnenie za nedávne výroky pápeža Františka, ktorý označil ruských vojakov pôvodom z etnických menšín za "najkrutejších" bojovníkov na Ukrajine. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Rusko tým považuje záležitosť za uzatvorenú a dúfa v konštruktívny dialóg medzi Ruskom a Vatikánom, uviedla Zacharovová. Pápež František v novembri v rozhovore pre časopis America povedal: "Keď hovorím o Ukrajine, tak hovorím o krutosti, pretože mám veľa informácií o krutosti vojakov, ktorí tam prišli. Vo všeobecnosti sú najkrutejší možno tí, ktorí sú z Ruska, ale nemajú korene v ruskej tradícii – takými sú napríklad Čečenci či Buriati. Rozhodne tí, ktorí napádali ruský štát".

Pri ostreľovaní Chersonu zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život pri ruskom ostreľovaní nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. "Nepriateľ opäť zasiahol centrum mesta. Sto metrov od administratívnej budovy Chersonskej oblasti... Existujú informácie o dvoch zabitých. Na mieste sú záchranné zložky," oznámil Tymošenko na sociálnych sieťach. Ruské jednotky sa z Chersonu stiahli v novembri. Odvtedy sa mesto bežne stáva terčom ostreľovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy