Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
294. deň na Ukrajine: Ukrajinskej obrane sa podarilo pri ruských útokoch na Kyjev zostreliť všetky drony
Zdielať na

294. deň na Ukrajine: Ukrajinskej obrane sa podarilo pri ruských útokoch na Kyjev zostreliť všetky drony

KYJEV / Ruské útoky na ukrajinskú civilnú energetickú infraštruktúru spôsobili, že takmer každé dieťa na Ukrajine je aktuálne v ohrození. Vyhlásila to šéfka detského fondu OSN. Takmer siedmim miliónom detí hrozí, že budú čeliť výpadkom dodávok elektriny, vody a tepla a mrazom blížiacim sa k mínus dvadsiatim stupňom Celzia. Ruské sily pokračujú v ostreľovaní ukrajinských miest. Dnes zasiahli budovu oblastnej správy v donedávna okupovanom Chersone. Útoku kamikadze dronov zase čelil v skorých ranných hodinách Kyjev. Protivzdušnej obrane sa ale podarilo zostreliť všetkých trinásť dronov.

​V Kyjeve sa ozývali viaceré výbuchy

V ukrajinskej metropole Kyjev došlo v stredu, 14. decembra, ráno k viacerým výbuchom. Starosta Vitalij Kličko explózie bez bližších podrobností potvrdil na sociálnej sieti. Podľa ukrajinských médií podnikli ruské ozbrojené sily na trojmiliónové mesto a jeho okolie útoky bezpilotnými lietadlami. Kyjevské úrady oznámili, že bola nasadená protivzdušná obrana. V hlavnom meste, okolitej oblasti, ako aj v susednej Žytomyrskej a Vinnickej oblasti zneli podľa svedkov agentúry Reuters asi dvadsať minút sirény leteckého poplachu. Kličko potvrdil výbuch v Ševčenkivskom obvode v centrálnej časti Kyjeva. Prostredníctvom aplikácie Telegram doplnil, že na miesto vyslali príslušníkov pohotovostných služieb.

Ukrajinská obrana zostrelila všetky drony útočiace na Kyjev

"Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých trinásť dronov, ktorými ruská armáda útočila v stredu ráno na Kyjev," oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tiež uviedol, že deň v Kyjeve sa začal ruským útokom iránskymi dronmi Šáhid. Podľa predbežných informácií boli pri útoku poškodené dve administratívne budovy v kyjevskom Ševčenkovom obvode. Podľa mestskej samosprávy boli obe budovy poškodené troskami dronov. Zverejnené boli tiež zábery, na ktorých vidieť rozsiahle poškodenú strechu jednej z týchto budov. Podľa Guardianu sa v Kyjeve tiež po útokoch našli úlomky jedného z dronov, na ktorom bolo napísané "Za Riazaň", čo je mesto na západe Ruska. Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že stále platia vydané výstrahy a vyzval obyvateľov Kyjeva, aby išli do úkrytov, keďže hrozba pretrváva.

Kremeľ tvrdí, že s Kyjevom nerokuje o vianočnom či novoročnom prímerí

"Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na programe," odpovedal Peskov na otázku novinárov, či Rusko zastaví boje počas Vianoc alebo novoročných osláv. Kremeľ už v utorok, 13. decembra, odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk. Podľa Moskvy Kyjev musí najskôr akceptovať novú územnú skutočnosť, že Rusko má štyri nové subjekty. Narážal tak na nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských administratívnych celkov – oblasti Doneckú, Luhanskú a časti oblastí Chersonskej a Záporožskej.

Zelenskyj vyzval EÚ, aby podporila tribunál na vyšetrovanie ruských zločinov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Európsku úniu, aby pomohla rýchlo vytvoriť súdny tribunál, ktorý bude súdiť vedenie Ruska za zločin agresie. Uviedol to pri príležitosti prevzatia Sacharovovej ceny slobody myslenia za rok 2022, ktorú získal "odvážny ľud Ukrajiny". "Vyzývam vás všetkých, vaše strany a štáty, aby ste túto prácu účinne podporovali. Súdny tribunál musí začať pracovať. Je potrebné, aby sa to čím skôr stalo skutočnosťou," povedal v príhovore Európskemu parlamentu prostredníctvom videoodkazu. Ukrajina sa už niekoľko týždňov usiluje o vznik špeciálneho súdu, aby Kremeľ niesol zodpovednosť za svoju agresiu, pretože to nepatrí do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu.

"Ruskom zničené mestá a dediny i zničené životy by sa mali odraziť v trestoch nielen pre tých, ktorí to všetko priamo spáchali, ale aj pre tých, ktorí túto agresiu zorganizovali a začali," vyhlásil ukrajinský prezident. Zároveň trvá na tom, že Ukrajina zvíťazí v boji nad inváznymi ruskými silami a zasadí zdrvujúcu ranu ambíciám ruského prezidenta Vladimira Putina. "Zvíťazíme, aby opäť nedošlo k pokusom uplatniť genocídnu politiku proti nášmu ľudu na Ukrajine aj v celej Európe. Musíme stanoviť a stanovíme novú efektívnu bezpečnostnú architektúru pre svetovú slobodu, medzinárodné právo a poriadok," uzavrel.

V rámci výmeny väzňov s Ruskom bolo prepustených 64 Ukrajincov a občan USA

Ukrajina oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci. "Šesťdesiatštyri vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Donecku a Luhansku, pričom sa zúčastnili na obrane mesta Bachmut, sa vracia domov. Podarilo sa tiež oslobodiť jedného občana USA, ktorý pomáhal našim ľuďom – Suediho Murekeziho," uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Muž sa narodil v Rwande a v roku 1994 sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov. Pracoval v nočnom klube v juhoukrajinskom meste Cherson a bojovníkom byť nemal. Podľa ukrajinského koordinačného štábu pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bol tento občan USA zadržaný v júni v Chersone za účasť na proukrajinských zhromaždeniach a bol obvinený z podnecovania etnickej nenávisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy