Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do parlamentu sa zrejme dostane návrh na znovuzavedenie bankového odvodu. Údajne sa hľadá iba predkladateľ
Zdielať na

Do parlamentu sa zrejme dostane návrh na znovuzavedenie bankového odvodu. Údajne sa hľadá iba predkladateľ

BRATISLAVA / Po parlamentných chodbách sa šíri, že sa už len hľadá predkladateľ pozmeňujúceho návrhu o bankovom odvode. Z memoranda s bankami by sa tak stal len zdrap papiera. Istotu, že bude naplnené iné memorandum pritom nemajú ani lekári, ktorí si po dlhých rokovaniach s vládou vyjednali lepšie podmienky.

Igor Matovič 22.6.2020 povedal, že banky neberie vláda za nepriateľov, ale za súčasť spoločenstva a bankové odvody zruší. V relácii TV JOJ Na hrane ale povedal, že bankový odvod cez parlament pretlačí. "Ja pevne verím, že pretlačím. Že sa nájde dostatok zodpovedných ľudí," povedal minister financií Matovič.

Do rúk sa nám už dostalo aj znenie pozmeňujúceho návrhu, ktorým poslanci pravdepodobne v stredu zavedenie bankového odvodu v pléne navrhnú. Sľub, že k tomu nepríde do konca volebného obdobia, zrejme už neplatí. "Memorandum zaväzuje vládu, nezaväzuje národnú radu," vyjadril sa poslanec z hnutia OĽaNO György Gyimesi.

Údajne sa hľadá už len poslanec, ktorý ho predloží

"Ak čakám nejaký pozmeňovák, tak ho čakám asi z opozície," povedal poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

To, že ho predloží, nevylučuje nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Čaká len na finálne znenie. Memorandum s bankami nemusí byť jediné, ktoré ostane len v písomnej podobe. Ďalšie požadujú lekári, ktorí presadili cez vládu 8 svojich požiadaviek. Aj to bude dodržiavané len v prípade, ak prejde v parlamente rozpočet. "Keď neprejde rozpočet tak všetko padá," vyhlásil Matovič."Rozpočet je úlohou vlády, keď som bol ja predseda vlády, tiež som sa musel spoľahnúť len na vládnu koalíciu," vyjadril sa predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Za štátny rozpočet nesie zodpovednosť premiér a minister financií osobitne," uviedla poslankyňa zo strany SaS Mária Kolíková. "Snažím sa ale presvedčiť všetky parlamentné strany, aby odložili politikárčenie, lebo tu nejde o fazuľky," povedal Igor Matovič. Minister financií s tým ale rátať nemôže. Časť opozície podmieňuje schválenie rozpočtu predčasnými voľbami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy