Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nežná revolúcia v roku 1989 sa v Bratislave začala už o deň skôr
Zdielať na

Nežná revolúcia v roku 1989 sa v Bratislave začala už o deň skôr

BRATISLAVA / 16. novembra protestným pochodom študentov sa začala Nežná revolúcia. Stovky odvážlivcov kráčali bez súhlasu komunistickej moci hlavným mestom. Pod hrozbou obuškov a vyhodeniu zo školy žiadali zmenu režimu a dočkali sa. Svedectvá, ako sa rodila revolúcia, ponúkame z prvej ruky.

Všetko to začalo na Hodžovom, vtedy mierovom námestí. Medzi tvárami študentov na historických záberoch bola aj skupina desiatich statočných. Dovedna ich mestom kráčalo asi 250. Režimu už síce dochádzal dych, no odporcov stále tvrdo trestal. "Šli sme do nepovoleného neohláseného sprievodu, čo vtedy bolo automaticky vnímané ako protištátne," vyjadrili sa. "Ja som bol v tej chvíli ženatý mal som dvojtýždňovú dcéru, takže ten strach tam bol." Nemohli si byť istí ako to skončí, mali predsa skúsenosť z marca 1988 keď sviečková manifestácia bola rozohnaná bezpečnostnými zložkami. "Pochytali sme sa za ruky a to bol ten moment keď sme sa prestali báť," uviedla účastníčka.

Pochod študentov 16. novembra 1989 skončil niekde v miestach, pred niekdajším sídlom ministerstva školstva. Medzi demonštrujúcich vyšla dvojica komunistických pohlavárov. "My sme netušili, že Gejza Šlapka vyšlapká z toho ministerstva. To bol vtedajší elitný komunista. On tam pravdepodobne rokoval s vtedajším šéfom vysokých škôl asi pri koňačiku, lebo keď odtiaľ vyšli, vyzerali tak," dodali zúčastnení.

Vyšiel von a bol veľmi rozčúlený. "Nakoniec sme sa dohodli, že diskusia nebude na námestí, ale bude pokračovať v pondelok na ministerstve školstva, až neskôr sme sa dozvedeli, že všetko by bolo inak. Mne zavolali, že sa mám pripraviť na to, že budeme všetci vyhodení zo školy," povedala. Režim protest na mieste nerozohnal a spätne už neposlušnosť potrestať nestihol. Na druhý deň v Prahe policajné obušky spolu s demonštráciou rozohnali aj posledné zvyšky vlastnej legitimity. "To zmenilo pravidlá. Žiadna diskusia už nemala zmysel, rozprávať sa so štátnou mocou, ktorá bije svojich študentov, svoje deti. My sme ten rubikon strachu prelomili už 16. novembra a keď prišiel 17. už sme boli pripravení a išli sme ďalej a ďalej. V pondelok 20. novembra vznikol práve na Univerzite Komenského štrajkový výbor a študenti vstúpili do štrajku," vyjadrili sa. Ľudia, ktorí mali viac odvahy sa začali k tým študentom pripájať. Chvíľu trvalo, kým si cela spoločnosť povedala, že idú na tie námestia. "O to išlo a sme radi," zakončili účastníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy