Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Neznáma látka pri studni spôsobila, že časť dediny zostala bez pitnej vody. Prípad riešia enviropolicajti
Zdielať na

Neznáma látka pri studni spôsobila, že časť dediny zostala bez pitnej vody. Prípad riešia enviropolicajti

ŠPANIE POLE (OKR. RIMAVSKÁ SOBOTA) / Policajti prešetrujú prípad z malej obce Španie Pole v okrese Rimavská Sobota. Miestni obyvatelia našli pri studni vysypanú neznámu zapáchajúcu látku. Existuje podozrenie, že látka mohla presiaknuť cez pôdu a dostať sa až do vody. Úrady preto vydali prísny zákaz vodu užívať.

V obci Španie Pole verejný vodovod nemajú. Ľudia využívajú päť obecných studní. Jednu z nich ale od stredy, 16. novembra, až do odvolania používať nemôžu. "Je prísny zákaz používania vody. Dal som tam aj tabuľku, aj kľučku som zabezpečil proti používaniu," uviedol starosta obce Španie Pole, Vladimír Bien. 

Zapáchajúca látka mohla kontaminovať pitnú vodu

"Pani prišla k rodičom na návštevu a zistila, že im smrdí voda, tak hľadali príčinu a našli pri studni nejakú chemikáliu neznámeho pôvodu," opísal incident starosta. Majú podozrenie, že sa neznáma látka mohla dostať do vody a ohroziť zdravie občanov. "Suseda mi ukazovala, smrdelo to dosť. Čo ja viem, čo to bolo, také ružové či červené," uviedol obyvateľ obce.

V obci zasahovali hasiči z Rimavskej Soboty spolu s kolegami s ekologickým vozidlom z Banskej Bystrice. Hneď na mieste zanalyzovali odobraté vzorky, prítomnosť nebezpečných látok ale merania nepreukázali. Budú ich ale ďalej skúmať.

Prípadom sa zaoberajú enviropolicajti

"Boli odobraté vzorky vody a ďalšie stopy, ktoré sú podrobené znaleckému skúmaniu s cieľom zistiť, čo vodu kontaminovalo, aké riziká táto kontaminácia predstavovala a tiež získať informácie, ktoré budú viesť k odhaleniu páchateľa," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru, Denisa Bárdyová.

Faktom ostáva, že kým nebudú známe výsledky laboratórneho skúmania, časť obce zostane bez vody. "Môžu používať ďalšie studne v obci, kým sa nezistí, aká bola príčina." uviedol starosta obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy