Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úspešný príbeh pokračuje: Malý Mateo bude môcť chodiť
Zdielať na

Úspešný príbeh pokračuje: Malý Mateo bude môcť chodiť

BRATISLAVA / 17-mesačný Mateo sa narodil s ťažkou vývojovou chybou. Od útleho veku strávil veľa času v nemocničných priestoroch. Má za sebou ďalšiu operáciu, ktorá podľa lekárov dopadla dobre. Chlapec bude môcť postupne začať chodiť.

Príbeh malého Matea sledujeme od jeho prvej operácie. O zriedkavej vývojovej chybe sa rodičia dozvedeli v 32. týždni tehotenstva. "Bol to obrovský šok, doma máme dve zdravé deti a o tej diagnóze sme nevedeli vôbec nič," uviedla Erika Žuffová, mama malého Matea. Podľa riaditeľa Národného ústavu detských chorôb, Petra Bartoňa, sa takéto diagnózy rodia raz za 5 - 6 rokov.

Statočný pacient má za sebou už dve z troch operácií

Počas tej poslednej robili lekári rekonštrukciu močových ciest a panvy, ktorá je pri tomto ochorení zasiahnutá a komplikovala by chôdzu. "Extrofia močového mechúra je pre nás obrovská výzva, nakoľko dochádza k neuzavretiu panvového kruhu a vzhľadom na to, že predná časť panvového kruhu je otvorená, tak sa vlastne dostáva von aj mechúr, aj okolité tkanivá, čo sa musí dostať naspäť," uviedol lekár Milan Kokavec. 

Počas šesťhodinovej operácie sa na sále vystriedalo 30 lekárov. "Tá operácia si vyžadovala to, že 6 týždňov musel ležať s takým externým fixátorom, ale výsledok je vynikajúci, už pomalinky začína chodiť, čo dovtedy možné nebolo," ozrejmil Bartoň.

Zatiaľ čo rodičia malého pacienta prežívali obrovský strach, malý 17-mesačný Mateo sa držal statočne. "Horšie to bolo s nami, ale keď sme videli, ako to zvláda on. Každou operáciou si hovoríme, že sa približujeme k tej dokonalosti," uviedla Mateova mama.

Statočného pacienta čaká o rok ďalší zákrok. "To bude taká definitívna kvázi rekonštrukčno-plastická operácia celého močového mechúra, dolných močových ciest s modelážou močovej rúry, vonkajších genitálií a spevnením panvy. A popri tom ho ešte čaká chirurgická operácia," doplnil riaditeľ NÚDCH. Keďže Mateova diagnóza je zložitá, nie je vylúčené, že v budúcnosti bude musieť podstúpiť ďalšie operácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy