Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šesťhodinová unikátna operácia bábätku zachránila život
Zdielať na

Šesťhodinová unikátna operácia bábätku zachránila život

SLOVENSKO / Lekári Národného ústavu detských chorôb majú za sebou operáciu zriedkavej vývojovej chyby, ktorá dnes už vyše dvojmesačnému Mateovi z Oravy zachránila život. Šesťhodinovú operáciu urobili prvýkrát podľa najmodernejších postupov a celý čas ju konzultovali online cez video s odborníkom v Londýne. Chlapček je dnes takmer dva mesiace po operácii.

"Bol to obrovský šok, pretože doma máme dve zdravé deti a s takouto chorobou sme sa nikdy nestretli," povedala Mateova matka Erika.  Pri pohľade na spokojného Matea, ktorý celú tlačovú konferenciu prespal v náručí otca, by nikto nepovedal, čo už má v prvých vyše dvoch mesiacoch života za sebou. Takto popisovala situáciu po narodení jeho mama.

"Najprv nám, povedali, že dieťa to pravdepodobne neprežije," opisuje situáciu matka. O zriedkavej vývojovej chybe sa rodičia dozvedeli v 32 týždni tehotenstva. Dozvedeli sa aj to, že takéto deti sa na Slovensku rodia raz za 5-6 rokov. "Je to vývojová chyba, kedy nedôjde k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy. Dieťatko sa narodí s jedným vyústením a s ráštepom brušnej dutiny," povedal riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. 

Od odborníkov z Martina, kde sa Mateo narodil putoval k odborníkom do Bratislavy. Náročnú operáciu zvládol Mateo dva týždne po narodení. "V prvých dvoch týždňoch sme sa snažili o to, aby začal trochu prospievať a adaptoval sa," uviedla primárka neonatologickej ambulancie Dana Dolníková. 

6 hodín počas celej operácie boli v spojení so špecialistom z Londýna. "Odborník bol stále online a radil nám najmä pri tých zlomových momentoch, ktorých bolo niekoľko," povedal Bartoň. Nie to chlapčekova posledná operácia ale tá, ktorá rozhodla o jeho budúcnosti. "Čaká ho veľa ťažkých operácií, ale tá najťažšia je za nami," dodal Bartoň. 

"Chceme sa poďakovať všetkým lekárom, pretože Mateovi zachránili život," povedala matka Erika. Túto operáciu pomocou nových medicínskych postupov tu robili lekári po prvýkrát. Matea čaká ďalšia operácia v jednom alebo dvoch rokoch života. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy