Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Dopyt po CT a MR vyšetreniach je čoraz väčší. Slovenské nemocnice nestíhajú
Zdielať na

Dopyt po CT a MR vyšetreniach je čoraz väčší. Slovenské nemocnice nestíhajú

BRATISLAVA / V porovnaní s okolitými krajinami sa na Slovensku vykonáva viac diagnostických vyšetrení a to dokonca až o 20 %. Tvrdí to Útvar hodnoty za peniaze. Veľa duplicitných vyšetrení navyše spôsobujú dlhé čakacie doby na CT vyšetrenie a magnetickú rezonanciu. Ak by sa posilnili kompetencie všeobecných lekárov, zredukoval by sa počet duplicitných vyšetrení, ktoré pacienti často absolvujú návštevníkmi špecialistov. Pomôcť by mala aj chystaná elektronizácia zdravotníctva.

Menej je niekedy viac. V porovnaní s okolitými krajinami podľa útvaru Hodnoty za peniaze nadmerne používame CT vyšetrenia a magnetickú rezonanciu. Aj z toho dôvodu viacerí pacienti, ktorí vyšetrenie skutočne potrebujú, naň čakajú niekoľko týždňov. "Oproti susedným krajinám sa u nás robí približne o 20 % viac CT a MR vyšetrení na obyvateľa. To, že tieto vyšetrenia sú nadbytočné, vieme napríklad aj z toho, že v bohatších krajinách s lepšími zdravotnými výsledkami ako Holandsko sa robí ešte menej tých CT a MR vyšetrení," uviedol analytik z útvaru Hodnoty za peniaze Adam Marek.

Najmä menšie mestá pociťujú vyťaženosť a dopyt po diagnostických vyšetreniach. V okrese Nové Zámky na vyšetrenie počítačovou tomografiou pripadá vyše 77-tisíc pacientov na jeden prístroj. Čo sa týka magnetickej rezonancie, vyťažené sú najmä okres Rožňava, Revúca či Komárno, kde počet pacientov na jeden prístroj výrazne presahuje hranicu 100 000. "Keby sme sa dostali na úroveň okolitých krajín, tak ušetríme približne 16 miliónov ročne na verejnom zdravotnom poistení," pridal Marek.

Dôvodov, prečo slovenskí pacienti absolvujú toľko vyšetrení, je niekoľko. "Častý dôvod opakovaného CT vyšetrenia je nedostatočné zdieľanie výsledku vyšetrenia medzi zdravotníckymi zariadeniami. Ďalším z dôvodov je opakovanie vyšetrenia, ktoré však často neprinesú nové diagnostické informácie. Čo však pred samotným vykonaním vyšetrenia nevie lekár s istotou konštatovať," znie stanovisko Komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. "Ďalším problémom sú chýbajúce štandardy, o ktoré by sa následne mohli oprieť aj zdravotné poisťovne a mohli by viacej tlačiť na efektívnejšie využívanie tejto diagnostiky," dodal Marek.

Na situáciu sme sa pozreli v nemocnici v Humennom

Zisťovali či sú tieto vyšetrenia naozaj robené duplicitne a či sú niekedy pacienti naozaj vyšetrovaní zbytočne. Zo skúseností lekárov vyplýva, že na Slovensku chýbajú dostatočné pokyny, ktoré by presne určovali, v ktorých prípadoch sa dané vyšetrenie má robiť. "Aj preto máme vypracované vlastné usmernenia pre najčastejšie vyskytujúce sa situácie vychádzajúce zo štandardov používaných vo svete," vysvetlila hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy