Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mladíka, ktorý sekerou zaútočil na spolužiakov, zobrali do väzby
Zdielať na

Mladíka, ktorý sekerou zaútočil na spolužiakov, zobrali do väzby

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa rozhodovali v sobotu, 5. novembra, o návrhu prokurátora väzobne stíhať 15-ročného Alexa, ktorý pred dvoma dňami sekerou zaútočil na svojich spolužiakov. Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti. Sudkyňa na prípravné konanie rozhodla o tom, že mladík bude vzatý do väzby.

Advokát Ladislav Krčmárik sa vyjadril, že mladík si väčšinu skutku nepamätá a jeho v čase bol na tom psychicky zle. Advokát navrhol do procesu prizvať znalca z odboru psychiatrie. Taktiež dodal, že sa k skutku priznal, ale vzhľadom na psychický stav mladíka nemožno povedať, že skutok oľutoval, keďže si ho nepamätá. "Motív konania bude musieť ozrejmiť pribratý znalec z odboru psychiatrie, keďže súvisí s jeho zdravotným stavom," informuje Ladislav Krčmárik. Advokát hovorí, že nie je pravda, že sa útočník inšpiroval udalosťami, ktoré sa odohrali v posledných týždňoch. "V jeho prípade ide o dlhodobo zanedbávaný zdravotný stav," povedal. 

​"Sudkyňa pre prípravné konanie akceptovala môj návrh a vzala mladistvého do väzby z dôvodu preventívnej väzby, teda z dôvodu rizika, že by v trestnej činnosti pokračoval alebo by sa snažil dokonať čin, pre ktorý je trestne stíhaný," informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Sudkyňa sa ďalej rozhodla, že nenahradí jeho väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, keďže riziko pokračovania v trestnej činnosti je vysoké. "V čo najkratšej dobe budú vypracované znalecké posudky z odboru psychiatria a psychológia, aby sme znalecky preskúmali motivačné predpolie a možné psychiatrické poruchy, ktoré mohli viesť k spáchaniu takéhoto činu," informuje ďalej Daniel Lipšic. Taktiež apeluje na rodičov, aby v určitom veku deti usmerňovali, hovorili s nimi, aby deti neboli osamotené "v tomto komplexnom a často zmätenom konšpiračnom svete".

Útočník na strednej odbornej škole v Novákoch začal behať so sekerou v ruke. Podľa informácií TV JOJ sekol jedno dievča do čela. Mal zraniť aj ďalšieho chlapca. Vyšetrovateľ NAKA ho v piatok, 4. novembra, obvinil z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy