Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia na infarkt zomierajú zbytočne. Čo robiť pri zástave srdca?
Zdielať na

Ľudia na infarkt zomierajú zbytočne. Čo robiť pri zástave srdca?

BRATISLAVA / Infarkty sa už nevyhýbajú ani mladším ľuďom. Zriedkavé už nie sú ani prípady u 35-ročných či 40-ročných pacientov. Upozorňujú na to kardiológovia. Srdcovocievne ochorenia sú najčastejšou príčinou smrti Slovákov. Rozhodujúcu úlohu pritom zohráva čas. Zisťovali sme, ako rozoznať infarkt a čo sa deje, keď ho človek dostane.

Napriek tomu, že sa so srdcom spája množstvo nezabudnuteľných emócií, tak z medicínskeho hľadiska ide o unikátny svalový orgán, ktorý pracuje nepretržite. K bezproblémovému fungovaniu srdce potrebuje sústavný prítok krvi cez tepny. "Ak sa niektorá z týchto ciev, ktorá srdce zásobuje zúži alebo upchá nastane uzáver krvnou zrazeninou alebo trombom, tak vzniká infarkt, čo je odumieranie tej časti srdcovej svaloviny, ktorú zásobuje tá postihnutá cieva," uviedla viceprezidentka slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof Táňa Bulíková.

Ide o začiatok odumierania svalových buniek srdca. Prvým príznakom infarktu býva bolesť hrudníka. "Bolesti pri infarkte alebo podozrení na infarkt sú typicky v strede za hrudnou kosťou. Tie isté môžu byť samozrejme aj od chrbtice, v tej istej lokalizácii. Ale pokiaľ je to srdcová bolesť, tá keď začne, tak je nepretržitá a keď trvá dlhšie ako 15 minút bez prerušenia, treba volať záchrannú službu," povedal lekár záchrannej zdravotnej služby Viliam Dobiáš.


Jedným z dôvodov vzniku infarktov býva životný štýl, upozorňuje kardiológ. Priemerný vek kedy ľudia na Slovensku zomierajú na infarkt je 53 rokov. Čoraz viac ho dostávajú aj mladší. "Keď som začínal svoju kariéru a ležal na internom pacient s infarktom mladší ako 65 rokov, tak sme sa chodili pozerať, že čo je to za čudo. Dnes keď poviem kolegom pri výmene služby, že som mal 30-ročného človeka s infarktom tak sa nikto ani nediví," dodal Dobiáš. V niektorých prípadoch pacienti podstupujú takzvanú bypasovú kardiochirurgickú operáciu, ktorá nie je úplne vždy potrebná. "To spriechodnenie sa realizuje takzvaným katedrizačným výkonom pri plnom vedomí, kde sa zavedie špeciálny katéter teda na to miesto toho upchatia, balónikovo takzvaným stentom sa toto miesto uvoľní," povedala primárka ambulantného oddelenia NÚSCH.

Podľa odborníkov mnohí ľudia, ktorí sa nedostanú k pomoci, zomierajú na mieste zbytočne. Dôvodom je chýbajúca resuscitácia pri zástave srdca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy