Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problémy s migrantmi na hranici medzi Českom a Slovenskom trvajú mesiace a stále nemajú riešenie
Zdielať na

Problémy s migrantmi na hranici medzi Českom a Slovenskom trvajú mesiace a stále nemajú riešenie

BRATISLAVA / Problémy s migrantmi na hranici medzi Českom a Slovenskom naberajú na obrátkach. Policajný prezident Štefan Hamran, v relácii Na rovinu portálu Aktuality.sk, obvinil českých policajtov z prevádzačstva. Problémy s readmisiami trvajú mesiace a stále nemajú riešenie.

9 migrantov českí policajti zadržali vo vlaku po prekročení železničného priechodu Lanžhot-Kúty. Vysadili ich na vlakovej stanici v Břeclave a následne obmedzili na slobode. Keďže prišli zo Slovenska, českí policajti ich chceli vrátiť v rámci readmisie. K incidentu pritom došlo práve v deň zavedenia kontrol.

Kontaktovali slovenských policajtov a tu nastal problém. Slovensko ich návrat nechcelo akceptovať.  Skupinku migrantov sa tak českí policajti rozhodli vo večerných hodinách previezť na slovenský prechod Hodonín-Holíč. "Uznávame, že eskortujúci policajti prešli hraničnú čiaru po moste približne o dvadsať metrov na územie Slovenska, podľa ich vyjadrení konali v snahe zaistenia bezpečnosti samotných migrantov. Táto situácia sa už neopakovala," povedal hovorca českého policajného prezidenta Jozef Bocán.  

Keďže ide o utečencov z vojnou zmietaných krajín, ich návrat do domovskej krajiny nie je nemožný. Česká polícia naďalej trvá na tom, že si Slovensko neplní readmisné záväzky. Slovenská zas hovorí o tom, že odovzdanie osôb vyžaduje prítomnosť oboch zmluvných strán. "Pretože readmísna dohoda môže byť uplatňovaná len vtedy, pokiaľ krajina je schopná vrátiť ľudí do krajín ich pôvodu. Do Sýrie ani Afganistanu ich vrátiť nemôžeme, keďže je tam vojnový konflikt. Na toto sme upozorňovali Európsku komisiu aj Českú republiku," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. 

Vzájomné obviňovanie má nateraz len jediný efekt. Stovky ľudí uviaznutých na hraniciach bez jasnej budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy