Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Omylom ho zadržali pre podozrenie z vraždy. Život mu to obrátilo naruby, ale štát mu odškodné vyplatiť nechce
Zdielať na

Omylom ho zadržali pre podozrenie z vraždy. Život mu to obrátilo naruby, ale štát mu odškodné vyplatiť nechce

VEĽKÁ LOMNICA / Už dlhých takmer 8 rokov bojuje Lukáš Lacko z Veľkej Lomnice nielen o očistenie svojho mena, ale aj o odškodné od štátu. Pred takmer ôsmimi rokmi ho ako podozrivého z vraždy zbalili pred jeho domom kukláči. Ukázalo sa, že nezadržali správnu osobu. Skutočný vrah už sedí za mrežami odsúdený na doživotie, no Lukáš aj napriek tomu odškodnenie stále nedostal.

Zažil 25 minút obrovského poníženia, keď ležal na zemi strážený a spútaný komandom kukláčov. A potom ďalších takmer 27 hodín v cele predbežného zadržania. Prežil takmer 8 rokov v obrovskej krivde a myslel si, že keď dolapili skutočného vraha, ktorý je už dokonca aj odsúdený na doživotie, jeho meno sa konečne očistí.

Pojednávacie miestnosti kežmarského okresného súdu Lukáš Lacko už dôverne pozná, ten vždy rozhodne v jeho prospech. Ale potom sa opakuje ten istý scenár. "Pred dvoma dňami mi volal právnik, že sa zase odvolali," povedal Lukáš. 

Prípad tak bude opäť putovať do Prešova na krajský súd. Kým sudkyňa v Kežmarku hovorí o prípade, ktorý v súdnej praxi nemá obdobu, ministerstvo vnútra, ktoré zastupuje Slovenskú republiku, nevysvetlilo vôbec nič a vydalo iba strohé stanovisko. "Do ukončenia súdneho procesu sa nebudeme vyjadrovať," informovalo v stanovisku ministerstvo vnútra. 

Lukáš po tomto poslednom odvolaní dokonca zvažoval, že boj o odškodné vzdá, no nakoniec sa po porade s právnikom rozhodol, že prípad zrejme poženie pred európsky súd. Lukáš sa súdi o odškodné vo výške 19-tisíc eur, ale hlavne mu ide o to, aby peklo, ktoré mu pred rokmi spôsobili policajti, bolo spravodlivo potrestané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy