Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Starosta Žehry sa ešte predpoludním bál o život a ukrýval sa, no poobede už znepriatelené klany uzavreli mier
Zdielať na

Starosta Žehry sa ešte predpoludním bál o život a ukrýval sa, no poobede už znepriatelené klany uzavreli mier

ŽEHRA / V Žehre sa čoraz hlasnejšie hovorí o zmanipulovaných voľbách, čo bolo aj dôvodom pondelkových nepokojov v osade. Proti sebe sa postavili tábory zvoleného i porazeného kandidáta na starostu. Spor je medzi Mižigárovcami už roky. Otcovia oboch kandidátov boli bratranci a oba klany chcú dedine vládnuť.

V pondelok v noci si obyvatelia osady pri Žehre chceli medzi sebou vybavovať účty. Vyzbrojení kameňmi, palicami či lopatami sa proti sebe postavili dva tábory. Jeden prívržencov víťaza volieb jozefa Mižigára, druhý porazeného kandidáta Mariána Mižigára. Oba sú pri tom vzdialená rodina. Napriek tomu majú konflikty, ktoré trvajú roky.

​"Oni nás nemajú v láske a nemusia nás mať v láske. Je to história, ktorá prebieha. Môjho ujka pred neviem koľkými rokmi zastrelili," hovorí Jozef Mižigar, víťaz volieb v Žehre. 

Ich otcovia boli bratranci. Zlé vzťahy medzi klanmi v osade vyhrotili výsledky volieb. Mižigárovcov rozdelilo 33 hlasov. "Ak by ten výsledok bol väčší, ten rozdiel prvého a druhého, tak si myslím, že takéto problémy by neboli. Ale vzhľadom na to, že ten výsledok bol dosť tesný, tak dosť to ten neúspešný kandidát zle znášal," tvrdí Miloš Pacovský, prednosta ObÚ Žehra. 

A vyvrcholilo to do už spomínaných nepokojov. Aj vďaka policajným výstrelom do vzduchu a zásahu množstva príslušníkov sa prívrženci kandidátov do seba nepustili. "Voľby boli zmanipulované. V jednej obálke boli dva volebné lístky," hovorí Marián Mižigár, porazený kandidát na starostu."Sme zistili skutočnosti, že naozaj, tie voľby sú zmanipulované. Vo volebnom obvode číslo dva, taktiež prišli dve členky, kde už mali hlasovacie lístky schované s obálkami," tvrdí člen volebnej komisie. 

"Najvyšší správny súd pri preskúmavaní takejto žaloby pre nezákonnosť, alebo neústavnosť volieb je práve ten, ktorý je oprávnený. Kde prepočíta hlasovacie lístky, hlasy a buď potvrdí správnosť výpočtu, alebo zruší výsledky volieb a dá ich vykonať znova, alebo opraví výsledky volieb na základe vykonaného prepočtu," informovala o tom riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Či Žehrania podali sťažnosť proti výsledkom volieb na Najvyšší správny súd SR sme sa doteraz nedozvedeli. Podľa prednostu obecného úradu vyznieva vyjadrenie člena volebnej komisie zvláštne

"Mal zabezpečiť všetko tak, aby tie podozrenia neboli. A v prípade, že boli tie podozrenia, tak s tými podozreniami mal vyjsť hneď v priebehu volieb, poprípade ich uviesť do zápisnice, čo neurobil. A nie až po sčítaní hlasov, keď zistili, že ich kandidát bol na druhom mieste," hovorí Pacovský

V utorok (2.11) popoludní, znepriatelení Mižigárovci uzavreli mier. Víťaz volieb sa tak môže po dvoch dňoch bezpečne vrátiť domov. Aspoň také slovo dostal od svojho neúspešného protikandidáta. Prisľúbil mu tiež, že na neho nebude útočiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy