Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Roman Samotný: Mnohí z nás už nechcú podliehať strachu, ale chcú žiť v pravde. Toto môže zmeniť Slovensko
Zdielať na

Roman Samotný: Mnohí z nás už nechcú podliehať strachu, ale chcú žiť v pravde. Toto môže zmeniť Slovensko

BRATISLAVA / Presne pred tromi týždňami šokovala Slovensko správa o streľbe na dvoch nevinných mladých mužov z nenávisti. Podniky naprieč celým Slovenskom teraz lepia na dvere dúhové nálepky, čím vyjadrujú podporu LGBTI+ komunite. Ďalšiu podporu vyjadrilo aj viac než 30-tisíc ľudí v petícii, ktorú podpísali za zrovnoprávnenie Queer ľudí na Slovensku. Premiér Heger zároveň poveril ministra spravodlivosti, aby v tejto súvislosti pripravil novú legislatívu.

"Kamaráti, tak ako Juraj, aj ja som iný, som gay. Píše sa mi to neskutočne ťažko, pretože som sa to doteraz snažil tajiť, nerozprávať sa o tom a nikdy som to verejne nepovedal, pretože sa bojím," takýto verejný coming out spravil 26-ročný Šimon len deň po tom, ako bol jeho kamarát Juraj zastrelený na Zámockej ulici.

"Na začiatku to bolo neskutočne ťažké, keď som písal ten post, ja som ho chcel vymazať. A prečo, lebo som sa neuveriteľne bál. Keď sa stala tá udalosť, tak zrazu ten svet bol čiernobiely," uviedol Šimon Tran v podcaste JOJ 24. 

Napriek strachu si ale Šimon povedal, že už sa skrývať nechce. "Juraj, nezaslúžil si si to, čo sa ti stalo, no sľubujem, že budem za teba, za nás bojovať a nebudem sa už len prizerať a skrývať v strachu, dúfajúc, že odvážni ľudia ako ty pre nás vybudujú cestu lepšieho života. Ja vôbec nemám takú odvahu, ja sa tak bojím ale jednoducho potrebujem bojovať za niečo, čo považujem, že je správne. Že môžem mať rovnaké práva, že chcem žiť šťastný život a chcem, aby sme sa tu tolerovali," hovorí Šimon Tran v podcaste JOJ 24. 

"Mnohí z nás už nechcú podliehať strachu, ale chcú žiť v pravde. Toto je naozaj dôležitá vec, ktorá môže zmeniť to Slovensko, lebo to pomáha odstrániť tie predsudky, pretože, keď zistím, že aj tá naša teta, alebo sesternica, ujo, brat sú LGBTI+ ľudia, tak zrazu celé to démonizovanie zmizne a vidím toho reálneho človeka, ktorého dôverne poznám," uviedol Roman Samotný, hovorca iniciatívy Ide nám o život.

O tom, že mnohí Slováci podporujú rovnaké práva pre všetkých ľudí, svedčia aj desaťtisíce podpisov, ktoré sa len za niekoľko dní vyzbierali pod petíciou Ide nám o život. Podniky po celom Slovensku teraz môžu ukázať LGBTI+ komunite, že práve u nich sa nachádza aj pre nich bezpečné miesto. Stačí ak si takéto dúhové nálepky nalepia napríklad na dvere alebo do výkladu.

Rozhovor s Romanom Samotným nájdete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy