Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako sme na tom s plynom? Významnú úlohu bude zohrávať aj Maroš Šefčovič
Zdielať na

Ako sme na tom s plynom? Významnú úlohu bude zohrávať aj Maroš Šefčovič

BRATISLAVA / Zásobníky sú naplnené, ceny klesajú a okrem skvapalneného plynu prúdi stále aj ruský. Strach, že ho bude nedostatok a za astronomické ceny, paralyzuje už niekoľko mesiacov Európu. Analytici a politici upokojujú, že aj keď to nebude ľahké, situácia je lepšia než sa zdalo ešte v lete. Vo veľkej plynovej hre bude významnú úlohu zohrávať aj Maroš Šefčovič.

Slovenské zásobníky plynu sú naplnené na 92 percent a nie len tie. "Máme v Európe prebytok plynu, zásobníky praskajú vo švíkoch. Sú naplnené rádovo na 95 percent," informuje Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. 

Okrem LNG plynu stále prúdi aj ruský. Podľa Eustreamu sa denne plynovodom bratstvo počas októbra prepravilo vyše 36 miliónov kubíkov, plus máme teplé počasie. Všetky tieto faktory spôsobujú jedno. "Ceny plynu výrazne klesajú. A aj kontrakty na november padli pod sto eur za megavat hodinu," hovorí Robert Habeck, nemecký minister hospodárstva. 

To je ale stále ďaleko od pôvodných cien okolo 30 eur za megavat hodinu. Viaceré členské štáty vrátane Slovenska preto volajú po cenovom strope. "Práve toto je ten vhodný okamžik, aby sme k tomu cenovému koridoru pristúpili," uviedol minister hospodárstva Karel Hirman. S tým stále viaceré krajiny nesúhlasia. Sú tam najmä dve riziká. Prvým je, že sa jednoducho tankery otočia a poplávajú tam, kde im zaplatia viac. "Odklon na iné trhy, najmä na ten ázijský," hovorí Jozef Síkela, český minister priemyslu. 

Potom by došlo k nárastu spotreby zemného plynu a ten je ruský. "A to v tomto momente nie je žiadúce," hovorí Síkela. 

Mnohé krajiny tvrdia, že stropovanie ani nie je nutné, kedže cena plynu od augusta výrazne klesla. Český minister priemyslu však tvrdí, že tento jav je zatiaľ krátkodobý a musel by trvať dlhšie.

Na čom zhoda v únii je, je spoločný nákup plynu. Tam Ursula von der Leyen zverila dôležitú úlohu eurokomisárovi Šefčovičovi. "Predsedníčka Európskej komisie požiadala Maroša Šefčoviča, aby podporil prácu na spoločnom nákupe plynu vzhľadom na jeho minulé skúsenosti s rokovaniami o energetike," Stanovisko Európskej komisie.

Čo sa týka stropovania cien by podľa ministra Hirmana eurokomisia mohla dať konkrétnejšie stanovisko v horizonte dvoch týždňov, ale už teraz je jasné, že kroky únie prinášajú výsledky a minimálne táto vykurovacia sezóna by nemala byť tak tragická, ako sa čakalo, aj keď jednoduchá určite nebude a budú nutné kompenzácie štátov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy