Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenskí lekári podali neuveriteľný výkon. Za dieťa dýchala niekoľko minút matka
Zdielať na

Slovenskí lekári podali neuveriteľný výkon. Za dieťa dýchala niekoľko minút matka

BRATISLAVA / Slovenskí lekári z Univerzitnej nemocnice v Ružinove v spolupráci s tímom z Národného ústavu detských chorôb sa unikátnym výkonom túto stredu zaradili medzi špičkové svetové pracoviská. Bábätko, ktorému tumor tlačil na dýchacie cesty, síce vybrali z tela matky ale nechali ho ešte niekoľko minút cez pupočník spojené s placentou, až kým nespriechodnili dýchanie. Inak by sa bábätko po pôrode nevedelo samé nadýchnuť.

V operačnej sále Univerzitnej nemocnice v Ružinove prebehol v stredu, 19. októbra, unikátny zákrok. Na vyhrievané lôžko uložili dieťatko no nechali ho prepojené pupočníkom, kým mu nespriechodnili dýchanie. Až keď to bolo bezpečné, zásobovanie cez pupočník prerušili. Výkon lekári odborne označujú ako exit a používa sa aj v takýchto prípadoch, ktoré ale nie sú časté. Hoci všetky zábery nemôžeme ukázať, špecialisti museli  všetko spolu riadne koordinovať.

Nakoniec prišiel moment, kedy mohli zásobovanie od matky, ktorá za svoje dieťa dýchala niekoľko minút, prerušiť. Lekári museli výkon dôkladne naplánovať už v 35. týždni, lebo nemohli riskovať, že v čase pôrodu nebude tím k dispozícii. Dieťatko je v starostlivosti Národného ústavu detských chorôb, ktorý bude následne riešiť aj tumor na krku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy