Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ovocie nemusí vždy nášmu zdraviu prospieť
Zdielať na

Ovocie nemusí vždy nášmu zdraviu prospieť

Zdroj: jojomzz/ilustračné

Mnohé druhy zeleniny a ovocia obsahujú alarmujúce množstvo rezíduí pesticíd...

Predseda OZ CEPTA na Slovensku a člen správnej rady PAN-Europe, siete mimovládnych organizácií, ktorá robila monitoring vybraných potravín na rezíduá pesticídov, Daniel Lešinský ďalej uvádza: "V akreditovaných laboratóriách sme analyzovali vzorky zo štyroch krajín EÚ, 51 vzoriek šalátu a 47 vzoriek mandarínok z Bulharska, Maďarska, Holandska a Slovenska." Podľa jeho slov výsledky ukázali, že väčšina vzoriek obsahovala zmes viacerých druhov pesticídov, v niekoľkých prípadoch boli prekročené limity a v jednom prípade dokonca zistené rezíduá zakázaného pesticídu.

Najhoršie v testoch obstál šalát z Bulharska a ovocie zakúpené v Holandsku. Podľa Lešinského až 96 percent všetkých analyzovaných vzoriek mandarínok obsahovalo rezíduá pesticídov. Vzorka šalátu zakúpeného na Slovensku obsahovala rezíduá siedmich druhov pesticídov, z ktorých jeden pesticíd – biphenthrin, je považovaný za endokrinný disruptor, teda chemikáliu poškodzujúcu hormonálny systém človeka.

Lešinský upozornil, že výsledky oficiálnych monitoringov sú znepokojujúce a každoročne narastá počet vzoriek potravín s viacerými druhmi pesticídov. 

CEPTA je občianske združenie, ktoré bolo založené s cieľom presadzovať ochranu životného prostredia, rozvoj trvalo udržateľného života a zdravia ľudí na Slovensku. Členovia združenia sa aktívne zapájajú do problematík spojených s poľnohospodárstvom, odpadovým hospodárstvom, energetikou, životným prostredím a hľadajú trvalo udržateľné riešenia pre celú spoločnosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy