Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obavy ľudí z bytoviek so spoločnou kotolňou: Nevedia, či sa dostanú pod takzvané zastropovanie
Zdielať na

Obavy ľudí z bytoviek so spoločnou kotolňou: Nevedia, či sa dostanú pod takzvané zastropovanie

STRÁŽSKE / Pre domácnosti podľa zákona platia do konca roka regulované ceny za plyn a elektrinu. Napriek tomu to v praxi také jednoznačné nie je. Domácnosti v bytovkách, ktoré majú vlastnú kotolňu, alebo tepelné čerpadlá, z regulovanej ceny vypadli. Novela zákona sa to síce pokúsila napraviť, no niektorým hrozí, že sa k regulovanej cene dostanú až v roku 2024. Čo sa dá urobiť, aby sa čierny scenár nenaplnil, radí advokát.

V bytovom dome v Strážskom býva 12 rodín. Nové zálohové platby za plyn šokovali všetkých. "V júli nám prišli zálohové platby na 1 731 eur, zo 489 eur," skonštatovala Helena Besterciová, predsedníčka Spoločenstva vlastníkov bytov. V bytovke žijú prevažne starší ľudia, už roky sa snažia čo najviac šetriť. Okamžite preto požiadali o zníženie záloh, hoci to dodávateľ schválil, aj tak im na to nestačia dôchodky. 

​Podmienkou na to, aby ste čerpali plyn za regulované ceny, je odber maximálne 100 MgWh ročne, čo je limit, ktorý len máloktorá domácnosť dokáže prekročiť. Ak sa ale takáto domácnosť nachádza v bytovke s vlastnou plynovou kotolňou, tá už 100 megawat ročne minie ľavou zadnou. Regulátor a dodávateľ plynu ale nevidí povedzme 20 domácností, ale len jednu kotolňu, ktorá prekročila limit a teda automaticky stráca nárok na regulovanú cenu. Takýchto združených domácností je na Slovensku zhruba 100-tisíc a sú napojené na viac ako tisíc kotolní s odberom nad 100 megawat. "Domácnosť má právo na regulovanú cenu," vysvetlil advokát Peter Ďurček. Podľa zákona áno, ale v praxi to vždy platiť nemusí. "Nová úprava stanovuje, že zmluva o združenej dodávke plynu za cenu regulovanú sa uzatvára na dobu jedného kalendárneho roka. O zmenu prechodu z neregulovanej na regulovanú cenu na nasledujúci kalendárny rok môže zraniteľný odberateľ požiadať do 31. marca," uviedlo v stanovisku MH SR.

Otázne je, koľko správcov bytových domov malo túto vedomosť a o zmenu do konca marca aj požiadalo. Po vypršaní zmluvy v tomto roku, alebo od prvého januára 2023 môže prísť šok v podobe účtu podľa trhovej ceny. Nezaplatiť za odber nie je dobrá cesta. "Dodávateľ energie má právo prerušiť dodávku elektrickej energie a popritom má možnosť vymáhať nedoplatky," dodal Ďurček. Lepšie je dohodnúť sa na výške preddavku, ale s cenou pohnúť bude skôr nemožné. Možné je ale urobiť už niečo teraz. "Asi by som im odporúčal zmeniť subjekt, na ktorý sa odoberá elektrická energia alebo plyn a takýmto spôsobom by sa mohli dostať do kategórie zraniteľných odberateľov," vysvetlil advokát.

Zmeniť subjekt znamená zmeniť správcu, ktorý z akýchkoľvek dôvodov nepožiadal o prechod na regulované ceny. "Pokiaľ ide o chybu správcu, tak to si musí vyriešiť odberateľ so správcom," dodal na záver advokát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy