Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
221. deň na Ukrajine: Mesto Lyman je podľa prezidenta Zelenského úplne očistené od ruských síl
Zdielať na

221. deň na Ukrajine: Mesto Lyman je podľa prezidenta Zelenského úplne očistené od ruských síl

BRATISLAVA / Uplynulo už 221 dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajine a ukrajinským vojakom sa podarilo oslobodiť mesto Lyman, ktoré od mája okupovali Rusi. Informácie o tom, že v meste opäť veje ukrajinská vlajka potvrdil aj prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave. Ruská strana už priznala stiahnutie vojsk z kľúčovej pozície na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Podľa vojenských analytikov sa teraz ruský Putin sústredí skôr na udržanie okupovaných území, ako na obranu Luhanskej oblasti. Počas pravidelného príhovoru na vatikánskom námestí pápež František vyzval Vladimira Putina, aby zastavil kolotoč násilia a smrti na Ukrajine.

Mesto Lyman je podľa prezidenta Zelenského úplne očistené od ruských síl

Mesto Lyman na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti bolo úplne očistené od ruských síl. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská armáda mesto znova získala v sobotu a Kremeľ oznámil, že svoje sily z mesta stiahol pre hroziace obkľúčenie. Oslobodenie mesta, ktoré bolo pod ruskou kontrolou od mája, predstavuje ďalší triumf ukrajinskej armády počas jej protiofenzívy. Lyman Ukrajina oslobodila deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil anexiu štyroch ukrajinských regiónov, vrátane Doneckej oblasti. Informoval tom web news.sky.com.

Ruský Ústavný súd odobril zmluvy o prijatí okupovaných ukrajinských území do Ruskej Federácie

Ústavný súd Ruskej federácie odobril zmluvy o prijatí okupovaných ukrajinských oblastí do Ruskej federácie, ktoré boli podpísané 30. septembra v moskovskom Kremli. Ústavný súd vo svojom vyhlásení z 2. októbra 2022 konštatuje, že medzinárodné zmluvy o prijatí Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj Záporožskej a Chersonskej oblasti do Ruskej federácie sú v súlade s ústavou Ruskej federácie. Toto oznámenie bolo zverejnené na webovej stránke ruského ústavného súdu, informovala v nedeľu agentúra AFP. Zistenie ústavnosti týchto zmlúv je len jedným z krokov, ktoré majú predchádzať pripojeniu týchto okupovaných ukrajinských území k Rusku. Podpísané zmluvy musia ešte totiž schváliť obe komory parlamentu - Štátna duma a Rada federácie, ako aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ruské sily pokračujú v bombardovaní Charkovskej oblasti

Ruské sily v uplynulých 24 hodinách pokračovali v bombardovaní Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Gubernátor oblasti Oleh Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že terčom delostreleckých útokov boli najmä mestá Kupiansk a Vovčansk. Gubernátor, ktorý citoval Centrum pre núdzovú zdravotnícku pomoc, uviedol, že v okrese Kupiansk so zraneniami hospitalizovali 71-ročnú ženu. Informuje o tom portál news.sky.com.

Nemecko v najbližších dňoch doručí Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany

Nemecko doručí Ukrajine prvý zo štyroch moderných systémov protivzdušnej obrany IRIS-T v priebehu najbližších dní. V sobotu to počas vopred neohlásenej návštevy ukrajinskej Odesy vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Lambrechtová sa v Odese stretla so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom. Pre nemeckú televíziu ARD uviedla, že protivzdušné systémy sú obzvlášť dôležité pri "odrážaní útokov dronov".

Ukrajina v uplynulých týždňoch čelí čoraz častejším útokom tzv. samovražedných dronov iránskej výroby, ktoré spôsobujú závažné škody na životoch, majetku a infraštruktúre, pripomína Reuters. V máji sa objavili informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur pre Ukrajinu. Nemecké ozbrojené sily ale tento systém, ktorý je považovaný za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia.

Lambrechtová v sobotu navštívila aj Moldavsko, kde v hlavnom meste Kišiňov vyzvala západné krajiny, aby sa ruskými vyhrážkami o použití jadrových zbraní nenechali odradiť od ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny. "Musíme byť opatrní, no nesmieme sa nechať paralyzovať," dodala Lambrechtová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy