Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
220. deň na Ukrajine: Rusko oznámilo stiahnutie svojich vojakov zo strategického mesta
Zdielať na

220. deň na Ukrajine: Rusko oznámilo stiahnutie svojich vojakov zo strategického mesta

BRATISLAVA / Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že jej jednotky obkľúčili tisícky ruských vojakov v blízkosti kľúčového východoukrajinského mesta Lyman, ktoré bolo od jari pod kontrolou Moskvy. Pri vstupe do mesta už vztýčili ukrajinskú vlajku. "Ruské zoskupenie blízko Lymanu je obkľúčené," potvrdil hovorca Východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Denník The Guardian zverejnil videozáznam, na ktorom je vidieť vojakov, ako vztyčujú ukrajinskú vlajku pri nápise označujúcom vstup do mesta Lyman. Východné velenie podľa denníka oznámilo že v oblasti prebiehajú "stabilizačné opatrenia".

Ruský raper nechcel narukovať a bojovať vo vojne, spáchal samovraždu

Ruský raper Ivan Vitalijevič Petunin spáchal v piatok samovraždu, aby sa vyhol povolaniu do bojov na Ukrajine. V rozlúčkovom videu to nazval aktom "posledného protestu" proti vojne, ktorú na Ukrajine vedie ruský prezident Vladimír Putin. K samovražde 27-ročného Petunina došlo v čase exodu, ktorý v Rusku vyvolalo minulotýždňové vyhlásenie čiastočnej mobilizácie. Počas jej chaotického priebehu utiekli tisícky ruských mužov, žien i detí cez hranice do susedných krajín vrátane Gruzínska. Petunin, ktorý svoj život ukončil v juhoruskom Krasnodare, bol v Rusku známy pod umeleckým menom Walkie. Jeho telo našli blízko výškovej budovy. Raper, ktorý predtým slúžil v ruskej armáde a liečil sa v psychiatrickej liečebni, svojim fanúšikom odkázal: "Ak pozeráte toto video, už nie som nažive. Nedokážem a nechcem svoju dušu zaťažiť hriechom vraždy. Nie som pripravený zabíjať za žiadne ideály."

Pobaltské štáty podporili prijatie Ukrajiny do NATO

Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v piatok oznámili, že ich krajiny podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Všetci traja ministri zdieľali na Twitteri rovnaký príspevok v tomto duchu. "Pobaltskí priatelia Ukrajiny plne podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Inšpirujúca odvaha Ukrajiny môže Alianciu iba posilniť," uviedli Urmas Reinsalu, Edgars Rinkévičs a Gabrielius Landsbergis. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie.

Ruská hliadka zadržala riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne

Ruská vojenská hliadka zadržala v piatok Ihora Murašova, generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne ležiacej na okupovanom území na juhu Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia Sky News, citujúca z vyhlásenia ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje. Enerhoatom uviedol, že Murašova zadržali okolo 16.00 h miestneho času, keď sa vracal z elektrárne do mesta Enerhodar. "Zastavili auto a so zaviazanými očami ho odviezli neznámym smerom. V súčasnosti nemáme nijaké informácie o mieste pobytu Igora Murašova a jeho osude," píše sa vo vyhlásení agentúry.

Počet obetí v radoch ruskej armády stúpol na 59 610

Podľa ukrajinského ministerstva obrany počas uplynulého dňa na Ukrajine padlo ďalších 530 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkový počet ruských obetí na životoch od začiatku vojny tak podľa Kyjiva stúpol na 59 610. Ukrajinský rezort obrany ďalej na mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že zničených bolo ďalších šestnásť ruských tankov, šesť delostreleckých systémov, jeden vrtuľník, šesť dronov a osemnásť vozidiel. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý však dodáva, že tieto informácie nedokáže nezávisle overiť.

Svetová banka krajine poskytne ďalšiu pomoc v sume 530 miliónov dolárov

Svetová banka oznámila, že Ukrajine poskytne ďalšiu pomoc v objeme 530 miliónov dolárov. Celková pomoc Kyjivu zo strany banky tak stúpne na 13 miliárd dolárov. Podľa najnovšej analýzy Svetovej banky budú celkové náklady rekonštrukcie Ukrajiny v najbližších troch rokoch v sume podstatne nad 100 miliárd dolárov, uviedol regionálny riaditeľ Svetovej banky pre východnú Európu Arup Banerji. 


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy