Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cintorín, ktorý sa stal obeťou ruskej propagandy nikto nezničil. Historici prišli zbytočne
Zdielať na

Cintorín, ktorý sa stal obeťou ruskej propagandy nikto nezničil. Historici prišli zbytočne

BRATISLAVA / Vojenský cintorín v Ladomirovej na východe Slovenska nikto nezničil ani neznesvätil. Naopak, stal sa obeťou ruskej propagandy. Tvrdia to historici, ktorí svoje zistenia prišli predstaviť poslancom aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi až z Prešova. Cestu do Bratislavy ale napokon merali úplne zbytočne.

Malý cintorín s drevenými krížmi v Ladomirovej ešte pred dvoma týždňami takmer nikto nepoznal. Zviditeľnili ho až Rusi, ktorí tvrdia, že hroby ich vojakov starosta zrovnal so zemou. Bez overenia faktov toto tvrdenie prebral aj generálny prokurátor. "Chceli sme to len opraviť," vyjadril sa starosta obce. Zahraničný výbor, na ktorý bol pozvaný aj generálny prokurátor Maroš Žilinka aby vysvetlil šírenie hoaxov o cintoríne v Ladomirovej, sa skončil po niekoľkých minútach. Chýbali takmer všetci poslanci opozície, aj Sme Rodina. "12 minút predtým tu boli, pokakali sa s prepáčením za výraz, keď bolo treba sa jasne k tejto veci postaviť, sa vyparili. To, že GP šíri ruskú faloš a propadandu, nie je malá vec," vyjadril sa člen zahraničného výboru NR SR Tomáš Valášek.

Neprišiel ani samotný Maroš Žilinka

Je na pracovnej ceste. Na jeho facebookovom profile ale stále visí jeho status o možnom hanobení miesta posledného odpočinku. Historici, ktorí sa s ním mali stretnúť v parlamente hovoria o ruskej propagande. "Na základe dlhodobého výskumu tejto problematiky sme dospeli k záveru, že skutok, ako ho popísal generálny prokurátor sa nestal," oznámil pamiatkar Anton Liška.

A napriek proruskej politike domovského Smeru bol opatrný aj predseda výboru: "Tak určite nedošlo k demolácii takej, ako sa snažili uviesť niektoré ruské médiá. Vrchol všetkého bola ale tá fotka s bagrom," povedal poslanec Marián Kéry (SMER-SD). Podľa historikov betónové obruby neboli pamiatkou. Osadili ich len symbolicky, nie na skutočných hroboch. "Určite to nie je čisto ruský cintorín, to je mýtus. Sú tam pochovaní aj vojaci rakúsko-uhorskej armády. To, čo bolo publikované v prvých hodinách tej kauzy, boli polopravdy až nepravdy," uviedol historik Martin Drobňák. "Žiadne pravidlá, ako majú vojenské cintoríny vyzerať, dodnes u nás neexistujú," dodal historik.

Historici z východu budú zrejme cestu do parlamentu merať ešte raz, lebo niektorí poslanci chcú výbor zvolať opäť. Otázne ale je, či to na druhý pokus bude uznášaniaschopné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy