Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Národná banka priniesla horšiu prognózu než rezort financií. Ekonomika sa prepadne do recesie
Zdielať na

Národná banka priniesla horšiu prognózu než rezort financií. Ekonomika sa prepadne do recesie

BRATISLAVA / Slovensko smeruje do ekonomického prepadu, hrozí mu dokonca hospodársky kolaps. Prvá zlá správa je od Národnej banky Slovenska a druhá od premiéra. Eduard Heger to nepovedal domácim médiám, ale Financial Times. Ešte predvčerom tvrdil, že verejné financie sú v poriadku a bude na pomoc. Eduard Heger si ale nemyslí, že by v zahraničí komunikoval inak ako doma.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír sa vyjadril, že slovenská ekonomika sa prepadne do recesie a počíta s dvojnásobnými cenami energií v domácnostiach. Hrubý domáci produkt sa prepadne o jedno percento. Ak by sa vláde a Európskej únii podarilo limitovať januárový nárast cien energií o 50 percent, Slovensko čaká lepší scenár. V takom prípade by budúcoročná inflácia dosiahla priemerne 13,5 percenta. "Existujú predpovede, pri ktorých by si človek prial, aby sa nikdy nenaplnili. Aj naša prognóza bude patriť k takejto kategórii. Na základe toho, čo sa okolo nás deje sa domnievame, že budúci rok bude náročnejší než ten, v ktorom žijeme teraz," vyjadril sa Kažimír.

Problémom je zdražovanie energií

Hlavným dôvodom ekonomickej recesie je vplyv prudkého zdražovania energií. Inflačné tlaky podľa NBS dopadajú na firmy a domácnosti najmä v Európe. Všeobecné sprísňovanie menovej politiky a vysoká inflácia utlmí spotrebiteľský dopyt. V porovnaní s minulým rokom NBS výrazne zvýšila predpoklad inflácie z 11,7 percenta na 18,3 percenta. Tento vývoj inflácie by mali ovplyvniť prípadné opatrenia štátu proti vysokým cenám elektrickej energie a plynu. V energeticky náročných podnikoch po pomoci volajú už dlho. "Tie náklady na energie máme v súčasnosti pri nižšej spotrebe vyššie o 11 miliónov eur, takže áno. Sú likvidačné," uviedol generálny riaditeľ SMZ Jelšava.

"Inflácia v eurozóne je vysoká, príliš dlho vysoká. Budeme musieť pokračovať v sprísňovaní nastavenia menovej politiky. Myslím, že musíme byť dôrazní, dokonca nemilosrdní, bez ohľadu na hroziacu recesiu," povedal Kažimír. Ekonomická recesia spôsobí, že na Slovensku sa po minuloročnom poklese nezamestnanosti 6,2 percenta bude znova zvyšovať, a to na 6,8 percenta v roku 2024. "V číslach keď to mám vyjadriť, tak je to nárast nezamestnanosti až o 30 percent a pre tento kraj to je katastrofa," vyjadril sa predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ INTOCAST Slovakia A.S.

Heger sa pre zahraničné média vyjadril, že je to s nami zlé

Záleží od toho, aká bude pomoc na európskej úrovni. Ak žiadna alebo slabá, tak je Slovensko podľa premiéra Eduarda Hegera v koncoch. Aspoň tak sa vyjadril pre denník Financial Times. "Inak sa budú slovenské podniky zatvárať a môže skolabovať celá ekonomika," oznámil. Ešte v utorok, 27. septembra pritom premiér s ministrami komunikoval, že to s nami nie je také zlé a bude na pomoc. Heger si pritom nemyslí, že by doma a v zahraničí komunikoval inak. "Ja komunikujem úplne rovnako, len v zahraničí v angličtine," vyjadril sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy