Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vymyslená kauza, ktorá šíri nenávisť. V Ladomirovej nerozumejú klamstvu o zničenom ruskom cintoríne
Zdielať na

Vymyslená kauza, ktorá šíri nenávisť. V Ladomirovej nerozumejú klamstvu o zničenom ruskom cintoríne

LADOMIROVÁ / Snaha o úpravu vojenského cintorína v obci Ladomirová, rozpútala sériu rôznych statusov na sociálnych sieťach. Podľa starostu sa už obrubníky na tomto cintoríne rozpadávali a ničila sa im na nich aj záhradná technika. Lenže rôzne proruské informačné weby začali hovoriť o zničení cintorína. Kým polícia tvrdí, že je to šírený hoax, náš generálny prokurátor volá po prešetrení konania neznámeho páchateľa. A následne minister obrany označil generálneho prokurátora za nástroj ruskej propagandy.

Na cintoríne z prvej svetovej vojny je pochovaných 270 ruských vojakov, ktorí padli v ťažkých bojoch. Miesto ich posledného odpočinku sa po viac ako sto rokoch stalo miestom sváru pre jeho údržbu. "Určite žiadny zlý úmysel v tom nebol a nechápem skutočne čo sa deje, lebo my sa o tento cintorín staráme roky," vyjadril sa starosta obce Vladislav Cuper.

Začalo to po návšteve veľvyslanca Ruska v kraji pod Duklou a po článku na webe veľvyslanectva aj s fotografiou ako to na cintoríne vyzeralo pred ôsmimi rokmi, keď za finančnej podpory ruskej strany pribudli k hrobom betónové obruby. Ich odstránenie označili za rúhavý čin. „Pred dvoma mesiacmi boli na príkaz starostu obce Ladomirová bagrom zrovnané so zemou,“ uviedlo veľvyslanectvo.

Starosta Ladomirovej to odmieta. Slová o bagri a zrovnaní so zemou sa podľa neho nezakladajú na pravde. K odstráneniu betónových obrubníkov pristúpili po tom, čo sa na nich podpísal zub času, ktorý vidno aj na schodoch pred kaplnkou, na ktorých veľvyslanec nechal na pamiatku veniec s nápisom "Brat za Brata". "Tie obrubníky tam boli 8 rokov vystavené dažďu a slnku a určite každý normálny človek pochopí, že ten betón sa po rokoch rozpadne," doplnil starosta.

Polícia to označila za hoax

Správu o zničenom cintoríne prevzalo niekoľko najmä prorusky orientovaných webov. Informáciu polícia dokonca označila za hoax s tvrdým odkazom. „Dokedy bude ruský veľvyslanec brázdiť Slovensko, vytvárať hoaxy a ohrozovať občanov Slovenskej republiky?," napísala polícia na Facebook. Statusom do toho vstúpilo aj ministerstvo obrany, ktoré spor o vojenský cintorín označilo za ruskú informačnú operáciu, ktorá má odpútať pozornosť od nálezu masových hrobov na Ukrajine. „Včera sme boli svedkami ukážkovej informačnej operácie, na ktorej sa podieľa priamo veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov,“ vyjadrilo sa ministerstvo obrany na Facebooku.

Pridala sa aj generálna prokuratúra

Po statuse polície, že ide o hoax do toho vstúpil aj generálny prokurátor s odkazom, že prejavy hrubej neúcty nemožno tolerovať a že konanie neznámeho páchateľa na cintoríne by mali posúdiť orgány činné v trestnom konaní. „Je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku,“ infomovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Na status reagoval aj minister obrany. „Už som úplne presvedčený, že náš generálny prokurátor je priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine ubližujú,“ napísal Jaroslav Naď.

Generálna prokuratúra sa voči obvineniam zo šírenia proruskej propagandy ostro ohradila a tvrdí, že ide o úradný postup vyplývajúci prokuratúre zo zákona. Starosta Ladomirovej je sám prekvapený, čo snaha o úpravu na cintoríne spôsobila. Pre chátrajúce obrubníky sa im ničila aj záhradná technika. Poukazuje zároveň na zrekonštruovaný vojenský cintorín v Liptovskom Mikuláši, kde taktiež boli kedysi betónové obruby. Dnes je tam namiesto nich len trávnik. Takto má predstavu, že by mohol vyzerať aj cintorín v ich obci. "Nenecháme ho ľadom, budeme sa oňho ďalej starať a budeme sa snažiť ho urobiť krajším ako bol doteraz," dodal starosta obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy