Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Liek Keytruda určený pre onkologických pacientov by mohli zdravotné poisťovne preplácať už od decembra
Zdielať na

Liek Keytruda určený pre onkologických pacientov by mohli zdravotné poisťovne preplácať už od decembra

BRATISLAVA / Onkologickí pacienti to na Slovensku nemajú ľahké, neraz si drahú liečbu musia hradiť sami. Ani pani Marte poisťovňa nepreplatila inovatívny liek Keytruda. Pritom v Česku ide o niečo samozrejmé. Poisťovne u nás preplácajú iba niektoré lieky, aj to len na výnimku.

Vo februári na základe rozhodnutia súdu prestal byť liek Keytruda preplácaný. Onkologickí pacienti, ktorým nezaberá chemoterapia, sa tak spoliehajú na nákladnú imunoterapiu, ktorú nedokážu dlhodobo platiť z vlastného. Manželia Kubandovci sa poznajú od VŠ a manželmi sú už takmer 44 rokov. Minulý rok do ich vzťahu zasiahla choroba. Chemoterapia v prípade pani Marty nepripadala do úvahy. "Na tretiu ju hospitalizovali, ale ten istý deň ju prepustili, lebo povedali, že je to riskantné s tým ďalej pokračovať, že by to mohlo skončiť fatálne," povedal manžel Karol Kubanda. 

Jedinou možnosťou sa javilo užívanie inovatívneho lieku. Napriek nedostatku financií si nemôže dovoliť prestať s imunoterapiou a čakať či nákladný liek bude alebo nebude preplácaný. "O polroka, o rok to nejde. To je ako odsúdenie na smrť by som povedala," uviedla Marta Kubandová. "Možno mi pomôžu priatelia, rodina. No ale koľko to zvládneme splácať? Neviem, čo? Dajú mi teraz pôžičku starému chlapovi? Alebo predám byt? Ja neviem. Neviem, kde skončíme," povedal Kubanda. 

"Liek Keytruda bude predložený na schválenie do najbližšej kategorizačnej komisie 10. októbra. Po schválení bude tento liek zaradený do kategorizačného zoznamu. Pre pacientov, u ktorých bude Keytruda indikovaná na liečbu ich onkologického ochorenia, bude liek preplácaný všetkými zdravotnými poisťovňami od decembra," uviedlo stanovisko ministerstvo zdravotníctva. "Od začiatku roku 2022 VšZP schválila viac ako 86 % žiadostí o úhradu na výnimku pre nekategorizovaný liek Keytruda," povedala hovorkyňa VšZP Eva Peterová. 

Hoci vysoké percento prípadov je preplácaných, Kubandovci také šťastie nemali. Nevzdali sa, opätovne požiadali o výnimku pri preplácaní lieku, no aj teraz im prišla zamietavá odpoveď. "Doktor mi povedal, keď som sa ho spýtala, že čo teraz, teraz mi čo doporučíte alebo aká alternatívna liečba existuje? Povedal mi - žiadna," povedala Kubandová. 

 Cena jednej dávky je zhruba 4 000 €. "Dávka jedna je na 3 týždne, čiže vypočítajte si, koľko ich treba do konca roku. To je nemysliteľné, aby si to jeden človek, dôchodca, mohol platiť z vlastných," uviedla. "Pani doktorka opakovane posielala na túto Keytrudu žiadosť, dokonca dávala aj náhradu na iný liek, nejaké Opdivo, ale aj toto zamietli s tým, že nemá nárok. Je to moje všetko momentálne," povedal s plačom Kubanda. Podobných prípadov sú na Slovensku stovky a práve včasná kategorizácia nákladných liekov by pomohla zachrániť nejeden ľudský život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy