Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aký bude prvý jesenný víkend?
Zdielať na

Aký bude prvý jesenný víkend?

BRATISLAVA / Aj keď pre meteorológov jeseň začala už 1. septembra, astronomicky sa jesenná rovnodennosť, ktorá je začiatkom jesene, objavila v piatok 23. septembra o 03.03 hod. Od dnešného dňa sa už bude stmievať skôr a na dlhšie dni si musíme počkať do jarnej rovnodennosti, teda až do marca 2023.

Piatok sa začal studeným ránom na celom našom území. V Dudinciach bola minimálna nočná teplota iba 0.8°C, pri zemi dokonca -2°C , teda sme zaznamenali prízemný mráz. Cez deň sa síce vzduch prehrial, ale teplota nebola vyššia ako 19°C, na Orave sme mali dokonca lokality, kde na teplomeroch nebolo ani 10°C. 

Víkendové počasie bude pestré

V sobotu bude viac slnka na oblohe, ovplyvňovať nás bude oblasť vysokého tlaku vzduchu. Počítať ale opäť musíme s nízkou nočnou teplotou, od 7 do 2, v horských dolinách a kotlinách okolo 0°C a pozor na prízemný mráz aj v nížinách Slovenska. Zrána sa môže objaviť hmla, alebo sa zamračí nízkou oblačnosťou. Cez deň bude príjemne slnečno, bez zrážok a teplota sa ustáli v intervale od 16 do 21, na severe okolo 14°C. Vietor iba slabý, premenlivý.

Takýto charakter počasia sa ale neudrží

V nedeľu už počas noci začne pribúdať oblačnosť od juhu - juhozápadu, popoludní z tejto oblačnosti budú vypadávať prehánky, alebo občasný dážď. Bude ale teplejšia noc, od 12 do 7°C, chladnejšie v dolinách a kotlinách, tam od 7 do 2°C. Cez deň zase zostaneme do 20°C, zväčša sa vzduch prehreje na 14 až 20°C. Začiatok posledného septembrového týždňa bude oblačný až zamračený, s dažďom na mnohých miestach, do vysokých horských polôh našich Tatier sa vráti sneženie. Nečudujme sa, počasie u nás bude ovplyvňovať zvlnený studený front nad naším územím. Teplota v noci od 12 do 5°C, teplota cez deň od 13 do 19°C. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy