Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Alkohol a v ruke mobil môžu byť vražednou kombináciou. Neuropsychológ vysvetlil, prečo opití ľudia posielajú aj nepríjemné odkazy
Zdielať na

Alkohol a v ruke mobil môžu byť vražednou kombináciou. Neuropsychológ vysvetlil, prečo opití ľudia posielajú aj nepríjemné odkazy

BRATISLAVA / Aj vám sa stalo, že vám niekto po veľkej oslave mal chuť vyvolávať, alebo posielať esemesky? Konkrétne váš známy, ex-partner alebo nebodaj šéf z práce? Nuž a nie vždy je to pochopené len ako trápna zábava a nie vždy je to aj myslené ako zábava, najmä ak ide o vulgárne odkazy. Prečo sa to stáva a ako s tým prestať vysvetlil neuropsychológ a špecialista na digitálne technológie.

Alkohol v krvi a v ruke mobil, môžu byť vražednou kombináciou najmä nadránom po skončení žúrky. No a potom existujú aj veľmi nepríjemné odkazy. Spoločným rysom všetkých je to, že za triezva by ich určite neodoslali. Prečo je to tak?

"Čelové časti mozgu sú zodpovedné najmä za kontrolu a vyvodzovanie dôsledkov. Keď je jednotlivec opitý, tak tieto čelové časti sú deaktivované," vysvetlil neuropsychológ Robert Krause.

No a to, čo človek za triezva drží pod kontrolou, v opitosti bez zábran odhalí. "Máme možnosť vidieť ich skryté psychické prežívanie," pokračuje Krause. Či vôbec a do akej miery sa budeme po vytriezvení hanbiť, závisí od nálady v čase, keď sme vypisovali esemesky.

Odpoveď na otázku, ako sa vyhnúť nutkaniu vypisovať správy, za ktoré sa potom hanbíme, je jednoduchá. Vyhnúť sa alkoholu. Kto to nedokáže môže sa zariadiť aj inak. Napríklad tak, že si zahesluje chaty, alebo prístup do mobilu a počítača. Alebo využiť aplikácie, ktoré vyžadujú vyriešiť zložitejšie matematické úlohy.

V budúcnosti možno budú dostupné aj aplikácie s použitím detektora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy